Part del comitè executiu del Diplocat ha declarat avui com a testimoni al judici al procés. Entre els quatre membres que compareixen hi ha el tinent d'alcalde de Barcelona i integrant de la candidatura d'En Comú Podem a les generals, Gerardo Pisarello.

"El Diplocat fa diplomàcia pública, promoció cultural i social", ha dit Pisarello durant l'interrogatori, i ha desmuntat el delicte de malversació que busca la fiscalia entorn del Diplocat, les seves funcions entorn de l'1-O i sobre els observadors internacionals. "No em consta que es paguessin observadors amb el pressupost del Diplocat", ha conclòs.

Pisarello ha insistiti que "una de les funcions del Diplocat era promoure debats" que "sempre reflectien la pluralitat" i que mai es va "detectar cap activitat dins el Diplocat que fos diferent de les habituals".

Prèviament han declarat davant del tribunal a quatre persones que van ser membres del patronat del Diplocat, del que han dit que formaven part representants de tot tipus d'entitats i institucions públiques i privades i de diferents vessants ideològiques, pel que han desvinculat la participació d'aquest organisme en el procés independentista a Catalunya.

Els testimonis, tots ells proposats per Van den Eynde, que també defensa l'exconseller Raül Romeva, han explicat que el patronat es reunia un cop l'any, normalment a finals, i que en aquesta trobada s'havia un balanç de les activitats realitzades en els últims 12 mesos i s'exposava un programa d'activitats per al següent període, tot i que han reconegut que es tractava d'una presentació "molt genèrica".