Les declaracions dels policies espanyols en el judici al procés són reiteratives. De tant en tant, algun agent incorpora nous detalls, però la línia general és sempre la mateixa. Les declaracions donen voltes al mateix: els insults, la gent asseguda amb els braços entrellaçats i agredint la policia, llançament d'objectes i cap policia colpejant amb la porra.

Avui a la llista d'actes violents que enumeren els policies per poder avalar la rebel·lió hi ha pessics, llançament de taronges, escopinades, cops de paraigua, senyores amb cotxet de criatures sense criatura, avis voladors i puntades de peu als testicles. Segurament l'agressió més dolorsa que han descrit ja fins a quatre policies. "Era un dolor insuportable", ha dit un d'ells.

La nova incorporació del dia han estat els nens. Els "nens-escut". Si al matí eren els avis els que estaven a primera fila, en les declaracions de la tarda han aparegut els nens. "Interposaven nens entre nosaltres i els que ens agredien", ha dit un dels testimonis, que també ha relatat que les defenses només es van fer servir per contenir i empènyer la massa.

Ens van llançar un test sobre un vehicle des d'un balcó

Els policies que han declarat fins ara han negat, en molts dels casos, haver fet servir les defenses, i, en tots ells, haver colpejat al cap dels manifestants. Les imatges, però, que no es poden veure encara en el judici, contradiuen les declaracions d'aquests testimonis.

Això és el que va passar al CEIP Verd i que els policies espanyols han negat:

A banda dels cops, les imatges mostren com comença la càrrega. Els testimonis asseguren que "la massa" anava contra ells i que la gent se'ls va tirar a sobre. Però en els vídeos, que ha recopilat Òmnium Cultural, es veu com just quan comencen a cantar els Segadors, la policia es posa nerviosa i carrega.