Els mediadors del 20-S han irromput avui al judici a petició de Vox. I ho han fet a cara descoberta. Dos mossos d'esquadra de la unitat de mediació que han explicat les dificultats per fer el cordó de seguretat al voltant dels vehicles de la Guàrdia Civil.

"Vam valorar fer un cordó policial per protegir els vehicles de la Guàrdia Civil", ha dit concretant que "el perímetre al final del dia és quan es veu des de l'helicòpter que hi ha perill". 

El primer mediador ha desmarcat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart de l'organització de qualsevol mesura de seguretat: "Ningú s'erigia com a representant del col·lectiu".

No vaig parlar amb Jordi Cuixart

El mosso no ha volgut posar més llenya al foc sobre els llançaments d'objectes ni els insults: "Hi havia crits, no sé si els increpaven o no". I ha afegit: "No vaig observar llançaments contra la Guàrdia Civil des del meu camp de visió".

El segon mediador que ha declarat ha descrit "cercles o trobades" on es decidia en què podien contribuir i col·laborar ANC i Òmnium per rebaixar la situació.

Els vehicles

Sobre els vehicles policials, un dels mediadors ha acabat explicant que va haver de pujar sobre un dels cotxes per intentar fer baixar la gent de sobre: "Els vam dir que érem policies i que havien de baixar. No van baixar".

I ha prosseguit: "No em van fer cas. Pujo al cotxe, que no era el més aconsellable, i com els baixo? He de fer la mínima força imprescindible". El mediador ha remarcat la seva feina de mediador i, per tant, el seu modus operandi sense fer servir la força.

Tampoc va veure els vehicles de la Guàrdia Civil el segon mediador. Fins quarts de dues de la matinada no tenen accés als cotxes. Sobre l'estat dels cotxes ha explicat que hi havia adhesius i tenien alguna roda punxada i ha concretat que els alerten del perill quan saben que dins hi ha armes i es veu des de l'helicòpter com alguns manifestants hi poden tenir accés.

Mosso d'Esquadra 2481

La sortida pel terrat

Sobre la sortida de la secretària judicial, el segon mosso de mediació ha remarcat que la sortida per la porta principal "era viable". I ha matisat que "no amb el cordó de voluntaris, però sí amb els mossos, antiavalots i una vintena d'escortes que estaven destinats a la sortida de la comitiva judicial". El que sí que ha exposat és que el cordó requeria temps i la sortida per la teulada "era immediata".