Mireia Boya ha tornat avui al Tribunal Suprem. Ha fet tota la instrucció del cas, també l'havien de jutjar en aquesta sala, però finalment Manuel Marchena va decidir dividir la causa en dos i a Boya la jutjaran amb els membres de la Mesa del Parlament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

Boya només ha respost a les preguntes de l'advocada de Jordi Cuixart. Cap acusació li ha volgut donar notorietat ni ha mostrat interès per interrogar l'expresidenta del grup parlamentari de la CUP.

Avui Boya ha comparegut com a testimoni i ho ha fet acompanyada del seu advocat per la seva condició de processada per explicar què va fer el 20 de setembre durant els escorcolls de la Guàrdia Civil a la seu d'Economia.

"L'ambient era festiu i la gent no ens impedia el pas. Vaig considerar que com a càrrec electe que era, era important que se'm veiés", ha explicat. I ha destacat que mai es va fer cap crida per a la mobilització.

Boya també va pujar als cotxes de la Guàrdia Civil amb Eulàlia Reguant per desconvocar la manifestació: "Vam considerar que era un bon faristol per adreçar-nos a la gent que estava concentrada". També ha explicat que es va "discutir amb Jordi Sànchez perquè estava convençudíssim de desconvocar la manifestació" i ella no ho veia oportú. 

El setge a la CUP

Maria Boya també ha explicat com va ser el setge a la seu de la CUP el mateix 20-S.

"Entrar en una seu d'un partit polític és una cosa que considero gravíssim en democràcia", ha dit. "S'estava produint un atemptat als drets de la CUP contra un partit polític", ha afegit fent notar que la policia espanyola no tenia ordre per entrar a la seu i que mai va arribar. 

També ha volgut destacar com va marxar la policia de davant la seu de la CUP: "No vaig entendre per què per retirar-se van haver de disparar salves".

Mira la declaració completa aquí: