"En cap moment se'm va plantejar la via unilateral com una via possible", ha dit Meritxell Ruiz, exconsellera d'Educació, que ha obert el torn de testimonis de la tarda de Sant Jordi al Tribunal Suprem.

A preguntes de la fiscalia, ha negat en tot moment la via unilateral. "Estàvem entrant en un període de més tensió dialèctica", ha dit, traient ferro en tot moment al fet que les negociacions no permetessin arribar a un acord. Preveia, sense acord, "un escenari de més tensió política i creia que jo podia aportar poc a aquest escenari".

Ruiz també ha deixat clar, a preguntes de Francesc Homs, que les escoles de primària són propietat dels ajuntaments. Són la majoria dels centres on es va votar l'1-O, com a qualsevol altra convocatòria electoral. 

Jordi Baiget no s'ha apartat gaire d'aquest relat. Ha deixat clar que ell, com a conseller d'Empresa, no estava en el nucli dur. I ha remarcat que en el Govern "no es parlava de la via unilateral".

"S'havia d'anar a un procés pactat", ha conclòs.

La tarda de Sant Jordi al Tribunal Suprem no ha arribat ni a mitja hora. Els dos exconsellers han declarat en uns 20 minuts. I aquí s'ha tancat la sessió.

jordi baiget judici suprem   captura

Albert Batlle, perdut entre papers

La sessió havia de continuar amb el que va ser director general de la Policia. Albert Batlle ha estat citat per les defenses i per Vox. Un error en el seu cognom va fer que se'l cités dos cops com a Albert Batlle i com a Albert Baitlle.

El tribunal el va citar per a avui i per al dia 25. En veure l'error, va suspendre la citació per al dia 25. Dijous que ve. I Albert Batlle, que havia de declarar ara, no s'ha presentat.

Manuel Marchena ho ha atribuït a un error del testimoni davant l'embolic de citacions i nul·litats. I finalment l'ha acabat citant per a demà a les 13h. Això farà que Batlle s'hagi de buscar un bitllet per aterrar demà al migdia al Tribunal Suprem.

Batlle va ser el director general de la Policia durant el mandat a Interior de Ramon Espadaler i Jordi Jané. Abans dels atemptats del 2017, just un mes abans, va dimitir, quan va marxar Jané, i el va substituir Albert Soler, imputat per l'Audiència Nacional dins el cas del major Josep Lluís Trapero i la cúpula política dels Mossos d'Esquadra.