Joan Ignasi Elena, que va ser el president del Pacte Nacional pel Referèndum, ha comparegut avui com a testimoni en el judici al procés.

Citat per Vox, l'acusació popular ha intentat demostrar la malversació en l'estructura de l'organisme, però s'ha trobat un mur. El Pacte Nacional pel Referèndum estava format per entitats, 4.000, i voluntaris.

Joan Ignasi Elena ha explicat que van ser tres entitats, entre les que estava Òmnium, qui es van encarregar de gestionar la logística del Pacte Nacional pel Referèndum. I van ser aquestes entitats que formaven el comitè tècnic qui es va encarregar de gestionar la web i la compra dels dominis que tantes hores de son treuen a les acusacions perquè sembla que és l'únic fil per on estirar la malversació. 

"Desconec qui va comprar els dominis" ha dit Elena, traient tota la importància del món. 

I s'ha centrat a explicat els objectius del pacte: "Més de 4.000 entitats formaven el pacte impulsat pel Govern de la Generalitat. L'objectiu era explicar a Espanya i el món que la majoria dels ciutadans de Catalunya creien que calia fer un referèndum pactat". I ha afegit que el referèndum "era possible i legal en el marc constitucional espanyol". 

El que a provocat un cop d'atenció de Manuel Marchena: "Tot es valorarà però quan correspongui. La sala l'escolta amb interès, però és prescindible". 

L'ex president del Pacte Nacional pel Referèndum ha deixat clar que l'organisme "no tenia personalitat jurídica ni personal" i que els participants tenien "caràcter voluntari".

Elena també ha detallat que "el pacte nacional pel referèndum tenia entitats amb posicions estratègiques diferents i amb mirades diferents sobre la realitat. Hi ha havia sindicats, partits polítics... Tots compartien un mateix desig per celebrar un referèndum acordat"

Vox ha intentar burxar en el delicte de la malversació però Joan Ignasi Elena no ha volgut deixar cap escletxa oberta a dubtes: "Es va cuidar molt molt que totes les aportacions anessin de la mà de les entitats i els ciutadans".

20 minuts de declaració exprés, però concreta i clara per les defenses que pràcticament no han hagut d'esmenar res.