Jaume Asens ha admès avui que l'Ajuntament de Barcelona va fer una crida a la participació l'1-O. "Enteníem que més que un referèndum era una mobilització i per això cridàvem a la ciutadania a participar en aquesta mobilització". L'actual primer tinent d'alcalde de Barcelona i futur diputat al Congrés per En Comú Podem ha defensat l'1-O perquè s'estaven vulnerant drets fonamentals: "No només hi havia raons morals i jurídiques, estàvem davant un abús de dret i s'havia trencat el pacte territorial i volíem que es restablís l'acord bilateral trencat pel govern i el TC".

Asens ha explicat que va votar com a mesura per "pressionar el govern de Rajoy per dialogar" i ha relatat els fets a l'escola Ramon Llull: "Vaig presenciar càrregues policials que al meu parer eren indiscriminades i vaig veure com es feien servir armes i es disparaven pilotes de goma sense advertències prèvies i sense la distància que diuen els protocols".

"Vaig poder estar amb Roger Español, que va perdre la visió d'un ull, cosa que per nosaltres condensava la immoralitat i la brutalitat de la intervenció", ha dit contundentment. 

Asens ha negat, a preguntes de Vox, que ni l'Ajuntament de Barcelona ni cap altre ajuntament de Catalunya va col·laborar amb material per fer possible l'1-O. També ha negat que la Guàrdia Urbana rebés instruccions per aturar el referèndum. 

El 20-S

"Els que estàvem allà no teníem consciència que s'estigués fent una diligència a la seu de la CUP. Era una protesta finalista. Que no era instrumental per aconseguir cap altre objectiu", ha explicat Asens sobre el 20-S i el setge a la seu de la CUP per part de la policia espanyola.

Jaume Asens va intentar mediar amb la policia espanyola: "Vaig dirigir-me a la seu de la CUP i vaig demanar parlar amb els responsables policials. No se'm va permetre".

"És una pràctica habitual fer concentracions no premeditades a Barcelona", ha afegit.