A falta de Xavier Melero, Judit Gené ha posat a lloc l'instructor de l'1-O, el tinent coronel de la Guàrdia Civil mà dreta de Daniel Baena, cito. Gené, de l'equip de Melero i advocada de Meritxell Borràs, assisteix avui Joaquim Forn.

Una simple pregunta sobre si Joaquim Forn va respondre als correus de Josep Lluís Trapero donant instruccions en algun moment als Mossos sobre el dispositiu de l'1-O ha desmuntat el testimoni que durant gairebé 2 hores ha anat disparant a tort i a dret. Contra els Mossos ha insinuat l'estreta col·laboració amb el Govern; contra Dolors Bassa per la web referendum.cat i contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart que es van reunir amb el Govern, i segons el testimoni, van organitzar fins i tot els departaments de la Generalitat.

Però quan li ha preguntat Gené, el tinent coronel ha caigut i no ha pogut explicar pràcticament res i ha hagut d'admetre que Joaquim Forn no va ordenar mai res als Mossos.

La Setmana Santa al Suprem porta 60 policies, a banda de la mà dreta de Daniel Baena, el guàrdia civil que va instruir l'1-O i que ha detallat minuciosament els escorcolls del 20 de setembre i tota la investigació que va permetre, segons el testimoni, destapar el pla del Govern per fer el referèndum i declarar la independència. 

Obvietats i detalls ja sabuts però venuts amb grandiloqüència han centrat l'interrogatori del tinent coronel que ha arribat a admetre que la idea original era fer un referèndum pactat i que pressionar l'Estat entrava dins l'estratègia del Govern per aconseguir la independència.

Els informes del testimoni demanats des del jutjat d'instrucció 13 es van utilitzar després per muntar les acusacions i els relats de rebel·lió contra el Govern, Carme Forcadell i els Jordis. Uns informes molt criticats per les defenses, que dubten de la imparcialitat de la investigació de la Guàrdia Civil, que ha tornat a quedar palès avui als interrogatoris.

Segons la tesi de la investigació, que avui ha tornat a explicar el tinent coronel, hi havia una estratègia "coordinada, consensuada d'organitzacions civils amb polítics per la independència". "Convergeix l'acció política amb l'acció ciutadana", ha afegit.

Ha intentat demostrar la violència dient que l'estratègia del Govern era negociar amb Espanya però amb pressió. "Com més intensitat, la negociació va més bé", ha dit el testimoni sobre el que pensava el Govern.