"Vaig facturar la quantitat relativa al meu salari. De les despeses de manutenció se'n va encarregar el líder de l'equip", ha explicat Helena Catt, i ho ha rematat dient que l'informe que va fer sobre l'1-O el va lliurar al Diplocat.

Helena Catt de Nova Zelanda, ha explicat que va estar a Barcelona a partir del 4 de setembre i que va facturar al Diplocat i va cobrar per transferència bancària. 

A preguntes de l'advocada de Meritxell Borràs, Judith Gené, ha concretat que els van "pagar a l'octubre" i que no va quedar res pendent. I tot i la insistència de la lletrada per saber si el seu equip  van cobrar entre el novembre i el desembre, Helena Catt ha insistit que es va cobrar tot abans del 155.

"He treballat amb altres projectes d'investigació en molts altres països", ha relatat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal. També ha admès que es va reunir diversos cops en relació al referèndum: "No vaig anar al Parlament, però sí que em vaig reunir amb càrrecs de la Generalitat". Catt ha dit que no recordava, però, qui eren les persones amb qui s'havia reunit ni quins càrrecs tenien: "Ens presentaven sempre a aquestes persones com a persones capacitades per informar-nos del referèndum. Mai em van dir quina era la feina d'aquestes persones".

Helena Catt ha exposat que van ser els seus companys qui la van contactar i que va arribar el dia 4, la llei es va aprovar el dia 6 i en realitat no era la seva funció reunir-se amb ningú. Però no recorda qui li va adjudicar el paper de coordinadora: "No recordo si vaig ser nomenada per John o pel Diplocat". El que ha deixat clar és que el Diplocat no hi podia posar cullerada i que el seu equip tenia via lliure d'actuacions.

Catt ha negat a preguntes d'Andreu Van den Eynde que la seva feina es tractés d'una "missió d'observació electoral". "En absolut", ha dit. "En cap moment se'ns va demanar que féssim una validació del resultat".