Nova tongada de guàrdies civils relatant l'actitud dels votants durant l'1-O i els motius pels quals van haver de carregar.

Avui han declarat agents que van estar en els dispositius del Callús, Sant Andreu de la Barca, Fonollosa, Sant Cebrià i Sant Iscle de Vallalta.

St Cebria de Vallalta gemma 3

La descripció dels fets dels agents es basa en insults, en "moltíssima resistència", escopinades i crits com "som gent pacífica".

Un dels agents ha explicat que li van donar puntades de peu als genitals, concretament al testicle esquerre. I un altre ha relatat com va caure a terra després que els votants li arrenquessin l'escut i la defensa.

A Sant Cebrià de Vallalta no van trobar les urnes i només es van endur algun dels ordinadors on figurava el cens universal. La multitud concentrada no oposa resistència quan surt la policia. 

Al Callús, la irrupció de la policia és sobtada, sense oposició dels manifestants, la majoria dels quals estaven asseguts a terra i per obrir-se pas tiren a terra un home gran.

Els agents no recorden ni els crits de por ni els plors de pànic que ha definit l'advocat Benet Salellas

Cops als braços i les cames i un dit trencat és el balanç de lesions que han relatat els 12 agents que han declarat.

"Vam acabar xops de suor", ha relatat un dels guàrdies civils que va intentar entrar al col·legi Sant Miquel de Castellgalí. "El replegament va ser el pitjor", ha explicat després d'enumerar els insults de sempre: "Vergonya, feixistes, fills de puta, fora les forces d'ocupació".

Estaven perfectament entrellaçats i, a més, asseguts a terra

"Hi havia nens petits que els pares tenien a coll i fins i tot hi havia avis. N'hi havia un de desorientat que no sabia on era i que anava acompanyat del seu fill de 40 anys", ha descrit. 

"Hi havia un nombre desproporcionat de gent gravant. Jo no ho havia vist mai. Era com si hi hagués una ordre perquè, per fustigació, intentar que un guàrdia civil perdés el control i immortalitzar la imatge", ha relatat.

Els agents han relatat i descrit la resistència pacífica: "Estaven perfectament entrellaçats i, a més, asseguts a terra". "Vam ser exquisits, ho vam fer tot amb les nostres mans", ha conclòs.

Els vehicles del 20-S

Al final del dia han passat pel suprem dos dels guàrdies civils que van fer els informes sobre els desperfectes dels vehicles que van estar aparcats davant la Conselleria d'Economia durant els escorcolls del 20-S.

Els dos agents han descrit que estaven plens d'escombraries, que havien tallat els seients i s'havien endut alguns comandaments del quadre de control de dins.