Testimonis calcats pràcticament dels de la setmana passada. Avui han seguit declarant guàrdies civils citats per la fiscalia per relatar els "escarnis" als quals van estar sotmesos.

Sant Andreu de la Barca

"Hi va haver empentes i insults" al final d'una manifestació, que el mateix agent, responsable de la seguretat de la caserna de Sant Andreu de la Barca, ha qualificat de "fets aïllats".

La fiscalia ha burxat sobre la convivència entre els alumnes de Sant Andreu de la Barca i el guàrdia civil ha dit que el 2 d'octubre una de les nenes, "que tenia un caràcter fort", va tornar a casa "plorant com una magdalena". 

Sobre les concentracions davant la caserna ha explicat que hi havia un centenar de manifestants que cridaven "votarem, fora les forces d'ocupació, Catalunya no és Espanya", que hi havia "estelades i ikurriñes" i que entre els concentrats va identificar el president de Junts per Sant Andreu de la Barca.

S'aguanta fins a l'inaguantable

De Sant Andreu de la Barca també ha declarat un tinent de la Guàrdia Civil que va actuar a l'Institut El Palau. "Vam entrar a l'escola per la porta lateral, on vam requisar tres urnes", ha dit.

"El casc m'impedeix tenir una conversa fluida i amb condicions", s'ha justificat i ha dit que no arriba amb "una actitud de defensa preventiva". I ha arribat a dir que "no va haver-hi cap incident en la sortida de l'escola", tot i que en sortir amb les urnes hi va haver càrrega policial.

També ha volgut deixar clar que els Mossos no els van auxiliar en cap moment i també que no va veure "cap barrera humana formada per gent gran".

Segons aquest agent, als concentrats se'ls va demanar "sisplau" que s'aixequessin de davant la porta de l'institut.

Lleida

També ha declarat un guàrdia civil destinat a Lleida l'1-O. Ha explicat que l'endemà van "passar pel costat d'una parella de Mossos que ens van identificar com a 'piolins' i ens van aplaudir" i que després s'hi van afegir altres ciutadans.

L'agent ha explicat que ni ell ni els seus cinc companys van actuar a cap col·legi i que els fets denunciats contra els que els van increpar pel carrer van acabar arxivats.

Darrere d'aquest agent n'ha declarat un altre que l'acompanyava i ha explicat exactament el mateix. "Allà van els piolins", ha explicat que van dir dos mossos que els van veure pel carrer i que un d'ells els va dir que estaven "fins als ous de la Guàrdia Civil" i que havien "colpejat els seus pares, amics i avis" i que eren "uns fills de puta". 

"No és una situació normal que els garants de l'ordre públic estiguin alterant l'ordre públic", ha remarcat. 

També ha declarat un dels mossos que suposadament van aplaudir els guàrdies civils. Ha negat l'aplaudiment, però sí que ha admès que quan van veure els agents acostar-se a ells mirant-los "fixament", van comentar: "Aquests podrien ser piolins".