La gran majoria d'agents de la Guàrdia Civil que han declarat avui han estat els responsables d'analitzar els correus electrònics dels consellers i les estructures de Govern com la Conselleria d'Interior i els Mossos d'Esquadra.

El policia E98218B ha declarat en relació als correus de Joaquim Forn. "Forn sempre deia que tenia clar que el referèndum de l'1-O se celebraria tant sí com no", ha dit just abans d'entrar en el detall de les comunicacions sobre com serien els dispositius i les ordres de la fiscalia i el TSJC

"A la bústia de Forn també n'hi havia un que parlava dels col·legis habilitats per l'1-O i es fa referència a l'ocupació dels centres", ha relatat, afegint que hi havia ordres per vigilar els altres cossos de seguretat. "En el moment que hi havia un moviment nostre, tenien ordres d'informar dels nostres moviments i en quina direcció anàvem. Es van donar casos que es va seguir a combois nostres per saber on anàvem, a passar plaques de matrícules, de vehicles camuflats, i es deia per l'emissora que s'enviessin fotos".

"L'ordre era que s'apartessin d'allà i que no es veiés cap imatge d'ells al costat de la Guàrdia Civil o la policia espanyola actuant", ha denunciat. Segons aquest agent, els Mossos "havien estat parlant amb els responsables del local de votació i ja els havien comentat la seva estratègia. 

El policia ha acabat explicant el contingut d'un mail on s'exposava una d'aquestes estratègies: "En un cas a la Jonquera, diu per transmissions un binomi que li havien comentat que en el moment que arribés una dotació de Guàrdia Civil i policia espanyola els farien un passadís fins arribar a la urna i que se la trobarien cargolada a la taula". 

Els correus de Forn

Sobre la coordinació de Diego Pérez de los Cobos, el testimoni ha volgut reforçar el fet de l'oposició del major Josep Lluís Trapero: "S'oposa al nomenament" i que creu que no és pertinent que una persona nomenada pel Ministeri pugui arribar a comandar els Mossos d'Esquadra i que "sempre havien estat escrupolosos amb la seva independència governativa". 

"Forn fa menció a la convivència ciutadana en un correu del 26 de setembre", ha explicat l'agent per introduir com es preparava l'operatiu per a l'1 d'octubre.

El testimoni també descriu correus de sindicats. Però a preguntes de l'advocat de Forn, Xavier Melero, ha admès que el conseller no respon ni dona indicacions, només rep correus.