"En sortir de la conselleria vam veure que els vehicles estaven destrossats". Avui hem sentit el primer dels testimonis de la Guàrdia Civil que havia de narrar els escorcolls a la Conselleria d'Economia.

"Jo entro a Economia a les 8.05 horas, em poso l'armilla de la Guàrdia Civil, em presento, torno al hall i acato les ordres", ha començat l'agent M77964J.

Veies que aquell escorcoll no era típic, no era normal

El policia situa el final dels escorcolls pels volts d'un quart de nou del vespre. És el primer policia que surt del departament pels volts de les tres de la matinada. No va sortir en tot el dia, però sabia què passava al carrer: "Sabia que hi havia molta gent", ha dit. "Un cop acabat l'escorcoll, vam pujar al terrat i vam veure la gent", ha detallat.

L'agent ha explicat que per com estava tot l'exterior, amb "papers i llaunes per terra", es podia intuir que allà hi havia hagut molta gent, però no ha parlat de violència.

Els correus de Junqueras i Mundó

Aquest mateix policia va analitzar correus electrònics d'Oriol Junqueras i Carles Mundó.

"En aquests correus es posaven obstacles als jutges catalans", ha dit dels mails interceptats al conseller de Justícia, entre 15 o 20. 

La fiscalia va demanar que l'1-O s'ampliessin els horaris dels jutjats de guàrdia. Alguns jutges s'hi van oposar, però va ser el TSJC qui ho va desestimar. I les comunicacions amb el departament de Mundó consten en el sumari, però no reflecteixen en les conclusions d'alguns informes aquesta ordre judicial. 

Mundó no va respondre a cap correu dels que vaig seleccionar per a l'informe

Josep Riba, l'advocat de Mundó, ha demanat per què no consta en cap informe que el TSJC va ordenar que els jutjats de guàrdia seguissin els horaris habituals i que s'ampliessin en funció dels esdeveniments. I no ho ha sabut explicar. 

Dels cinc correus que va analitzar de Junqueras, tots eren de l'adreça de Vicepresidència. I entre aquests n'hi havia uns amb una carta de Jordi Turull que li demanava habilitar una partida de 430.000 euros per a la campanya 'Civisme'.