El director del gabinet jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, ha negat aquest dilluns al judici al procés independentista al Tribunal Suprem qualsevol despesa realitzada pel Govern de Carles Puigdemont per a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. De fet, ha afirmat que després de revisar i analitzar les actuacions dels diferents departaments s'ha observat que no hi ha "cap perjudici a l'erari públic".

Així ho ha dit Esteve, que ha comparegut davant del tribunal a petició de l'advocat Jordi Pina, que exerceix la defensa de l'exconseller de Presidència Jordi Turull. El testimoni, investigat en el jutjat d'instrucció 28 de Barcelona per la licitació d'urnes per a l'1-O, ha assegurat en diversos moments que les conselleries de la Generalitat dirigides pels acusats en aquest judici no van utilitzar els seus pressupostos per a organitzar l'1-O.

En aquest sentit, ha assegurat que el gabinet jurídic "ha comprovat" que la Generalitat no va fer "cap encàrrec formal específic" amb Unipost ―en la nau de la qual van confiscar 45.000 targetes censals per al referèndum―, ja que, segons ha dit, no s'ha trobat "cap acceptació pressupostària", ni "cap factura pendent". "Per tant, cap afectació en el pressupost de la Generalitat", ha afegit Esteve.

Aquesta no ha estat la primera vegada que ha fet una afirmació com a tal, ja que, tot seguit, el testimoni ha apuntat que després de rebre una notificació el passat mes de gener del Tribunal de Comptes informant d'una denúncia interposada per la fiscalia contra els membres del Govern i la interventora general per la presumpta malversació de fons públics en relació a l'1-O, es va fer una "anàlisi de les partides per les quals es reclamaven responsabilitat" i que no "va aparèixer cap responsabilitat comptable ni perjudici a l'erari públic".