Ernest Benach, citat per la defensa de Carme Forcadell, ha fet una explicació tècnica, com va fer ahir Núria de Gispert.

"La Mesa no pot entrar a jutjar el contingut sinó si la forma és correcta o no", ha dit Benach per ratificar la declaració de Carme Forcadell.

Olga Arderiu ha preguntat sobre dues iniciatives legislatives populars del 2009 i el 2010 que Benach no va acceptar durant el seu mandat: "Tenien defectes de forma molt greus, no només pel que deia la llei sinó que estaven molt mal presentades en la forma. Entre les signatures que avalaven la presentació hi havia un tal Francisco Franco. Des del punt de vista parlamentari no tenia cap rigor ni seriositat".

El fiscal ha burxat aquí, perquè una de les peticions feia referència a la convocatòria d'un referèndum que el Parlament, presidit per Ernest Benach, va rebutjar. "No es corresponia amb les lleis d'iniciatives legislatives populars. Per això es va rebutjar", ha matisat Benach.

"No es pot barrejar un projecte de llei presentat pel Govern amb una iniciativa legislativa popular", ha remarcat, i ha respost que s'està donant una "categoria superior al que va ser una anècdota".

L'expresident del Parlament ha explicat que la presidència no pot decidir què va a l'ordre del dia i què no hi va. Qui ho decideix "és la junta de portaveus".

Sobre les lleis aprovades el 6 i 7 de setembre, Benach ha destacat que tots els grups van poder presentar esmenes i les reconsideracions que van voler: "Les reconsideracions van ser tantes que institucionalment havies de respondre, però l'horari cremava".

L'expresident també ha exposat que el Parlament no es pot negar a cap petició de compareixença del president de la Generalitat i que la Mesa ha de preservar els drets fonamentals dels diputats.