Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, ha entrat en l'interrogatori de Diego Pérez de los Cobos preguntant sobre les ordres que havien de seguir els Mossos i la resta de policies.

Tots els responsables policials i també l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido s'han referit sempre a l'ordre de la fiscalia. Una ordre que va quedar anul·lada per l'ordre judicial de la magistrada del TSJC Mercedes Armas, en la qual va demanar proporcionalitat en les actuacions, garantir la convivència ciutadana i que la fiscalia cessés en les ordres.

Instrucció judicial

Amb això ha fet entrar en respostes absurdes el coronel de la Guàrdia Civil, que ha hagut de consultar fins i tot la documentació.

I a preguntes de Melero, el coronel ha entrat en contradicció amb Juan Antonio Puigserver, que ha declarat abans i que ha dit que la interlocutòria que donava les ordres de la jutgessa la tenien tots sencera i sabien que s'havia de garantir la convivència. Melero ha atrapat Diego Pérez de los Cobos.

El coronel ha fet equilibris també per explicar per què Sebastián Trapote i Ángel Gozalo van plantar Carles Puigdemont en la Junta de Seguretat del Palau de Pedralbes cinc dies abans de l'1-O per coordinar l'operatiu de seguretat. Diego Pérez de los Cobos ha dit que els comandaments policials de la Guàrdia Civil i el CNP no van anar a la Junta de Seguretat perquè era una reunió extraordinària.

Per primera vegada, el que va ser el coordinador del dispositiu de l'1-O ha dit que els Mossos no li van lliurar el pla d'actuació. Ferran López el va entregar el 29 de setembre, però Diego Pérez de los Cobos ha dit sota jurament que no el va rebre fins el 9 d'octubre, un cop ja havia passat tot.

El coronel ha dit que es van detenir sis persones l'1 d'octubre i dos més en dies posteriors. A més de dos més, a qui els van prendre declaració com a investigats. I ha dit que no es va detenir ningú més perquè "les detencions provoquen més tensió de la que ja hi havia". 

Diego Pérez de los Cobos ha dit que no va donar cap instrucció als Mossos perquè modifiquessin el seu pla d'actuació, amb l'afegitó: "Ni l'hi vaig donar ni me l'hauria acceptat", referint-se a l'actitud que va mostrar Josep Lluís Trapero de no col·laboració, segons el coronel.

I ha reiterat: "El pla del major Trapero era més adequat per cobrir unes eleccions normals que no pas per prohibir un referèndum il·legal".