"Hi havia molta gent. Hi havia expectació per votar i per veure votar Carles Puigdemont". L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, ha explicat com la Guàrdia Civil va entrar "com un exèrcit" i va destrossar l'escola i va "pegar els veïns que es trobaven davant la porta".

"Jo com a alcalde havia de rebre el president Puigdemont, estava en un costat de la plaça i ho vaig veure tot", ha dit. I aquí ha començat tot el detall de cops i empentes.

La línia 1 va fer una barrera i la línia 2 va pegar directament els veïns. "Els tiraven a terra i els donaven puntades de peu. Hi havia molts cops baixos", ha dit, i ha argumentat que hi havia molts mòbils gravant des de dalt i per això la policia pegava per sota.

El que va fer la Guàrdia Civil és anar directament contra els veïns que no van fer res. Només van anar a votar

També ha explicat l'entrada: "Van picar contra la porta amb un mall i hi havia oberta una porta del costat". "Van tirar a terra una paret que hi havia per limitar la zona i van entrar per una porta que ja estava oberta i que feien servir els mitjans de comunicació". Puigtió ha relatat que es van emportar tot el material inclosos els ordinadors portàtils dels veïns. 

Puigtió també ha volgut remarcar que la Guàrdia Civil va deixar els cotxes del tot oberts davant la multitud. "Hi havia més guàrdia civils que veïns a l'hora de votar", ha explicat quantificant en 300 agents el desplegament policial. Puigtió també ha explicat com va arribar un helicòpter i va baixar molt aprop de la gent.

Per mi la democràcia i que els meus veïns puguin votar no ho veig il·legal

"Vaig demanar a tots els meus veïns que anessin a votar", ha dit somrient a preguntes de l'advocada de l'Estat, "perquè després del que havíem viscut a Sant Julià de Ramis els pobles van agafar por".

També ha negat quan ho ha preguntat la fiscalia i de manera sorneguera rebre cap crida per defensar els col·legis. 

A Sant Julià de Ramis no es va poder votar. Puigdemont no hi va arribar mai. Va despistar la policia i va acabar votant a Cornellà de Terri.