Avui han declarat els Guàrdia Civil que van detenir Josep Mª Jové i Lluís Salvador. Un d'ells és l'agent que va requisar el document ENFOCATS i l'agenda Moleskine. "I tres telèfons mòbils", ha descrit el policia amb TIP N29100C.

És també el Guàrdia Civil que havia de traslladar Jové a la conselleria d'Economia. Ha explicat que va demanar poder sortir de casa de Jové amb seguretat i que el mateix advocat Andreu Van den Eynde qui va sortir a mediar. 

Ningú ens va dir que l'investigat renunciava a ser present en l'escorcoll

"Per les imatges que hi havia ja vam veure que era impossible traslladar-lo a la conselleria d'Economia", ha explicat sobre la manifestació de Rambla Catalunya. Davant la situació ha relatat com van decidir portar Josep Maria Jové a la comissaria de Travessera de Gràcia.

El tinent em va dir que Jordi Sànchez va dir-li que no permetria que arribés ningú al Departament

També ha dit que el detingut no va comunicar en cap moment que renunicava a estar present en l'escorcoll de la conselleria. "No vam donar a conèixer aquest segon escorcoll", ha afegit exposant que no se sabia que l'havien de dur a la conselleria d'Economia. "No m'hagués costat res fer una diligència, però no em van dir res", ha exposat.

A preguntes d'Andreu Van den Eynde, que també és advocat de Jové, ha dit que desconeixia que la secretaria judicial havia fet un certificat per la renuncia del detingut d'anar a la conselleria d'Economia. 

"Cridaven 'votarem, votarem', en català, 'fora les forces d'ocupació'", ha descrit l'agent sobre la concentració que hi havia a fora la casa de Jové durant l'escorcoll. I ha afegit que en els cotxes no hi havia danys només enganxines. 

També ha admès que després de 15 minuts asseguts, es van aixecar voluntariament. 

Sobre els fets que s'investigaven l'agent ha dit que hi havia la desobediència dels mandats judicials i la "seva participació en els preparatius del referèndum".

La detenció de Salvadó

"Tira-les al patí". Això ha declarat que va dir a la seva secretària Lluís Salvadó el policia que el va detenir.

El guàrdia civil amb TIP T43166Q, ha explicat amb pèls i senyals des del moment que van entrar a casa Lluís Salvadó el 20 de setembre i el que es van endur, fins que el van portar a la caserna. 

Salvadó va trigar a obrir la porta i segons l'agent, estava parlant per telèfon. Durant aquesta conversa, que el guàrdia civil ha explicat que va tenir amb la seva secretària, va ser quan va dir que llencés la documentació que hi havia al despatx al pati.

Entre la documentació que es va trobar al despatx hi ha dos documents que el policia ha descrit com a "escenari de guerra" i "escenari de guerrilla", documents sobre la Hisenda pròpia, la secessió a la Unió Europea, mesures per aconseguir reconeixement internacional i les mesures per arribar a un estat propi. 

En els documents de "escenari de guerra", i quan li ha preguntat Vox, l'agent no ha pogut explicar el contingut perquè tal com els van trobar els van tancar en caixes.

També ha descrit la visita d'Oriol Junqueras: "Li vam dir que no podien passar, que no podien apropar-se al detingut, però van fer cas omís. No hi va haver cap enfrontament però si un forcejament", un final de frase molt forçat que ha arrencat el somriure dels advocats.

I ha aportat un detall que també ha fet reaccionar Raül Romeva, que s'ha mostrat inquiet al seu seient: "Van fer cas omís, es van saludar, van mantenir una conversa en català, sembla...". 

L'agent T43166Q també ha descrit amb to de preocupació els crits que se sentien des de l'exterior mentre feien l'escorcoll: "Fora les forces d'ocupació". I ha descrit que "es van asseure per evitar que sortís el vehicle policial".

La detenció de Xavier Puig Ferrer

"Vam trobar 95 trossos de paper en una paperera", ha dit el Guàrdia Civil amb TIP P35979V que va detenir Xavier Puig Ferrer del departament d'Exteriors. 

Durant l'escorcoll al seu despatx ha apuntat que un dels advocats de la Generalitat va ser "puntillós", que no li va agradar la situació i que tenia un "plantejament d'incordi".

Xavier Puig Ferrer va haver de canviar d'advocat, perquè quan va designar a Andreu Van den Eynde, aquest estava ja amb Josep Mª Jové. I és que en un primer moment ni se sabia els detinguts que hi havia ni se sabia on eren. Això va provocar que s'activessin diversos advocats sobre la marxa. Eva Labarta, acabada de jubilar, va haver d'assistir Puig Ferrer. 

La investigació

El guàrdia civil que va detenir Salvadó ha explicat que des del primer dia s'investigava sedició, malversació, prevaricació i desobediència. "Investigàvem les estructures d'estat", ha dit mentre el fiscal Javier Zaragoza l'ha tallat amb mal to per preguntar: "Investigaven la malversació?". I ha dit que sí.

Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i també de Josep M. Jové, i per tant personat en la causa del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona que avui ha irromput en mig del judici, ha preguntat si s'investigava l'hisenda pública. Però ha anat més enllà i s'ha remuntat al 2016.

A l'agent li ha costat respondre amb celeritat i s'ha embolicat a explicar la investigació d'un programa informàtic per a la hisenda pública.

Les imatges

"Les imatges més significatives no crec que sigui un concert, va ser un setge a la conselleria", ha explicat l'agent T43166Q sobre la tria d'imatges que va afegir a la causa després de visionar unes 80 hores de vídeos demanats a diversos mitjans. 

"Vaig veure una multitud de gent escridassant a qui entrava i sortia", ha dit per justificar la tria de les imatges quan li ha preguntat Jordi Pina.