"Se'm trenca l'ànima de veure aquí Jordi Cuixart. Si per l'1-O ell és aquí, hi hauríem de ser milers de persones", ha dit rotundament l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Colau ha denunciat la intencionalitat política per aturar el referèndum a la força: "Darrere les càrregues policials creiem que hi ha una instrucció política". I a preguntes de diferents defenses ha anat desmuntant el relat de la violència exercint pràcticament de pèrit, però amb un to marcadament polític de denúncia de la violència per part de l'Estat i de la vulneració de drets fonamentals.

Se'm trenca l'ànima de veure Jordi Cuixart aquí

Colau ha vingut citada per Vox i les defenses de Cuixart i Sànchez.

El 20-S

Ada Colau ha començat explicant que el 20 de setembre estava tornant de Madrid i li van arribar missatges d'alarma i diversos regidors de l'Ajuntament van anar a la conselleria.

"Un cop vaig arribar a Barcelona, a més dels tuits vaig fer una declaració institucional. La situació era molt preocupant. Hi havia una sensació d'estat d'excepció. Els fets del 20-S tenen lloc en un context de coses anòmales que no havíem vist mai", ha explicat Colau.

A preguntes de Vox, Colau ha dit que "la Guàrdia Urbana es posa a disposició de col·laborar en tasques de suport d'ordre públic, i els diferents serveis municipals que hi van intervenir van fer un informe que està a disposició d'aquest tribunal".

"No era simplement un edifici. Si hi hagués hagut un requeriment judicial previ... Però els efectius policials van entrar en una institució democràtica i es van detenir càrrecs públics. Això va generar una sensació de vulnerabilitat i una mobilització pacífica", ha detallat.

"Jo no recordo una situació com aquesta. És una situació excepcional que no es pot comparar", ha dit davant la insistència de Vox per mirar de demostrar la violència de la mobilització. "Va ser una mobilització massiva però pacífica", ha insistit.

A preguntes de Jordi Pina, Colau ha detallat que es van posar més tanques del que és habitual, però segons l'informe no hi va haver desperfectes de cap mena.

De fet l'alcaldessa de Barcelona ha destacat que "mai no hi ha hagut, que sapiguem​, cap incident en aquestes manifestacions, que sempre han estat pacífiques i cíviques".

L'1-O

"L'1-O vaig trucar a Enric Millo per exigir-li que aturés les càrregues policials", ha dit sobre les càrregues de la policia espanyola durant la votació que ha atribuït a una ordre política. Colau ha parlat d'"horror" davant una mobilització festiva i pacífica de la ciutadania: "Una mobilització pacífica i massiva es va tornar horrorosa amb unes càrregues policials desproporcionades", ha afegit sobre la votació del referèndum.

L'1 d'octubre va ser de la gent

Sobre les jornades prèvies a l'1-O, Colau ha remarcat també la festa cívica que va representar: "Hi va haver una situació bonica en què ens vam trobar veïns i amics".

"L'1 d'octubre va ser de la gent" , ha proclamat l'alcaldessa de Barcelona, que ha insistit que la mobilització va ser "pacífica i absolutament determinada per defensar els drets". "La ciutadania autoorganitzada" va organitzar el referèndum, ha insistit Colau.

Ada Colau ha traslladat a Marchena "la seva incomoditat profunda per haver de respondre al grup d'extrema dreta".