El judici al procés independentista al Tribunal Suprem s'ha reprès aquest dimarts amb la declaració de nou agents de la Guàrdia Civil que van quedar pendents la setmana passada i que van actuar en diferents centres de votació l'1 d'octubre del 2017 per impedir la celebració del referèndum, i de 12 més del CNP. Han relatat que alguns d'ells van haver de sortir corrents un cop finalitzada la intervenció perquè la "massa" de gent concentrada se'ls tirava a sobre o els perseguia.

En aquestes declaracions s'ha tornat a escoltar el mateix que han dit altres agents de l'institut armat en aquest judici: que van ser insultats, escopits, fins i tot agredits, ja que la majoria dels que han declarat aquest dimarts van tenir cops i esgarrapades. 

Escola Mediterrània, Pau Claris, Escoles Pies, IES Balmes i Lluís Domènech

Les càrregues més contundents s'han vist avui al Tribunal Suprem. S'han vist amb la veu dels testimonis de la policia que han donat una nova visió del que va passar l'1-O.

Però la descripció dels fets coincideix amb la sentida fins ara. Crits, consignes i resistència passiva: "Estaven a terra fent resistència amb cops de peu". I també hi havia algun manifestant "amb postura de boxejador". "Vam patir cops de mà i puntades de peu", ha relatat un altre testimoni.

Tots han descrit que els van tirar cons d'obres i tanques metàl·liques.

La gran revelació d'avui també ha estat que alguns dels manifestants portaven paraigua. L'1-O va ploure durant tot el matí. 

Contra els Mossos

Els testimonis neguen desproporció i involucren alguns mossos acusant-los d'entorpir la tasca policial. Un dels testimonis va fotografiar fins i tot un dels agents de la policia catalana, que situa en dos punts de votació diferents i que "va intentar trencar el cordó de seguretat", ha explicat. El testimoni ha acusat el mosso de defensar que els manifestants tenien "dret a votar". 

"M'havien ordenat que les furgonetes s'apropessin el més possible i els Mossos ens van dir si estàvem bojos", ha relatat un dels agents a preguntes d'Andreu Van den Eynde.

Un dels testimonis ha relatat com alguns mossos sortien amb urnes i se les enduien amb cotxes de Presidència i com en alguns punts de votació el binomi estava a l'entrada dels centres "amb activitat passiva". 

Garrigàs

Un dels testimonis d'aquest dimarts va formar part de la comitiva judicial que havia de requisar el material electoral a l'ajuntament de Garrigàs, a Girona. Ha explicat que quan van intentar sortir de l'edifici, els companys de la Unitat Especial de Seguretat Ciutadana (USECIC) de la Guàrdia Civil van realitzar un cordó de seguretat per protegir-los, però que es va arribar a trencar quan un dels agents va perdre l'equilibri i va ensopegar en unes escales a causa de "la pressió de la gent concentrada".

Ha continuat dient que aquest moment va ser aprofitat per un dels manifestants per colpejar-lo a la cara amb un manat de claus. "Després de rebre l'agressió, la comitiva judicial es va partir per aquest incident i vam emprendre la carrera cap a l'exterior del recinte a la recerca dels cotxes oficials. Jo vaig sortir corrent perquè vaig témer per la meva integritat física", ha recordat.

Altres policies que van actuar en el mateix punt de votació han destacat que la situació va ser molt complexa de controlar i que la gent es "va alterar" just quan la comitiva judicial va començar a sortir. "Vam haver de sortir corrents perquè ens perseguien", "la gent es llançava sobre la càpsula de seguretat", han dit.

Mont-roig del Camp

També han declarat dos agents que van ser a l'Institut Antoni Ballester de Mont-roig del Camp, a Tarragona, on, segons han indicat, es va haver de fer ús d'un esprai de defensa personal.

Han explicat que la tanca del centre educatiu es trobava tancada amb clau i que darrere hi havia al voltant de 300 persones concentrades, en un ambient "hostil". Després de trencar el pany amb un ariet, van començar a rebre empentes i puntades de peu dels manifestants, de manera que la Guàrdia Civil va haver de fer ús de les seves defenses reglamentàries (porres) per "intentar rectificar el comportament", "intimidar" i fer retrocedir els congregats per arribar fins a l'entrada de l'institut.

Tot i així, un guàrdia civil va haver de fer ús de l'"esprai" personal a causa de les dificultats que estaven tenint. Segons ha postil·lat un dels testimonis, la seva utilització és per "decisió pròpia" i l'objectiu és "dissuadir" i "evitar mals majors". També ha esmentat que els efectes són picors d'ulls, tos i en alguns casos vòmits.

Quant a les seves experiències en aquesta actuació, un dels agents ha rememorat que un manifestant li va treure la porra i que en un forcejament va patir una lesió al canell després de quedar atrapat entre la reixa de l'institut i la defensa reglamentària. L'altre testimoni, encarregat de custodiar i traslladar el material electoral confiscat, ha subratllat que van abandonar la zona amb els vehicles de "forma ràpida" perquè una "barrera humana" els "empenyia cap als afores de la població".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat