Mataró, Tona, Palafolls, Santa Perpètua, Barcelona... La vaga general ha donat peu a què grups d'independentistes hagin aprofitat per traslladar-se a Madrid i intentar aconseguir alguna dels seients per seguir el judici al procés des de la sala del Suprem.

L'estratègia ha estat gairebé la mateixa en tots els casos. Han agafat el cotxe a quarts de dotze o en acabar la feina i després de recórrer els més de 600 quilòmetres de distància s'han dirigit directament a la porta d'accés al públic, en el lateral del Suprem.

Si no quedava prou clar amb les bufandes grogues, la presència dels independentistes, just el dia assenyalat perquè declarin l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i la presidenta del Parlament Carme Forcadell, s'ha fet evident amb les salutacions amb la mà o el puny en l'aire amb que es dirigien als presos en entrar a la sala. 

També s'ha fet palès amb les reaccions del públic davant alguna de les respostes amb to irònic amb que Sànchez ha replicat un interrogatori molt dur per part del fiscal. L'interrogatori s'ha posat en marxa després que l'expresident de l'ANC deixés clar que es considera "un pres polític en un judici polític".

La resposta més contundent dins la sala s'ha produït, però, arran d'una resposta del fiscal Javier Zaragoza que després que Sànchez ha recordat que no hi ha cap imatge de violència en la concentració del 20-S davant la conselleria d'Economia, ha replicat que probablement és perquè es van seleccionar.

La remor que s'ha aixecat al fons de la sala on hi ha el públic ha provocat el tercer avís del president del tribunal, Manuel Marchena, des que ha començat el judici. Marchena ha advertit que desallotjarà la sala si es repeteixen les reaccions del públic a favor o en contra.

Torra a la sala

Des de la primera fila del públic i en representació del Govern segueixen al llarg del dia d'avui el judici el president, Quim Torra, acompanyat de la consellera de Cultura, Laura Borràs, i la de Justícia, Dolors Bassa.

Al centre de la sala, continuen tots els acusats, tret d'Oriol Junqueras, que ha optat per seure rere el seu advocat. Després d'uns primers dies d'evident tensió, a mesura que han anat declarant s'estén una impressió d'alleugeriment entre els acusats. Falten el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, constantment pendent de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que seu al seu costat. 

Cuixart i Forcadell no declararan fins que acabi Sànchez, que ha començat passades les 11 del matí i segueix després del recés per dinar. Avui, però, les defenses han apuntat que no acceptaran una marató de declaracions com la que es va produir dimecres.