Poc després de finalitzar la primera jornada del judici contra el procés al Suprem, el president, Quim Torra, ha comparegut aquest vespre al centre cultural Blanquerna per reclamar de nou l'arxivament immediat de la causa per l'1-O, la llibertat dels presos i el retorn del govern de Pedro Sánchez a la taula de diàleg.

Torra s'ha preguntat què va passar dimecres que va truncar el diàleg "per sorpresa", si va ser l'espantall de la manifestació de diumenge o si van ser les ànimes del vell PSOE i "el conflicte latent que hi ha dins del partit socialista", però ha advertit Sánchez que "no és pot governar contra Catalunya".

Ha insistit a reclamar que es concreti la figura del relator, que s'abordi el debat sobre l'autodeterminació i acabi la repressió; ha exigit "valentia i coratge" al govern socialista, i li ha recordat  que encara "té unes hores" si vol acceptar la proposta de diàleg. En cas contrari, els diputats independentistes votaran en contra de la tramitació dels pressupostos.

En relació a la primera jornda del judici ha assegurat que no oblidaran mai "el que han sigut més que escrits de defensa, escrits d'acusacions contra l'Estat". "S'ha despullat l'Estat espanyol", ha advertit alhora que ha assegurat que surt enormement satisfet de l'actuació de les defenses.

Abans de començar la roda de premsa, Torra ha llegit en català, castellà i anglès, una declaració en que descriu el que ha començat avui com "un judici que no s'hauria d'haver produït mai en un estat democràtic". "El sol fet de veure'ls és un atac a la democràcia, als drets humans i una vegonya indigna", ha denunciat.

El president considera que en un sol dia s'ha despullat l'Estat i ha llançat set exigències: l'arxivament immediat de la causa "contra la democràcia"; que el tribunal atengui les petició dels advocats si vol mínima imatge imparcialitat; la llibertat immediata presos i preses per un judici amb garanties; ha demanat a les associacions de drets humans que posin tota l'atenció "en aquest judici farsa i expliquin totes les vulneracions que es produeixen"; ha advertit que la causa arribarà als tribunals europeus i internacionals -"i la guanyarem, que ho tinguin en compte aquells que es volen convertir en salvapàtries", ha advertit-; ha insistit que s'impulsara iniciatives per impulsar el cas de Catalunya a les instàncies internacionals, trucant a totes les portes que calgui; i ha tornat a reclamar que el govern espanyol s'assegui a la taula de diàleg. "El 80% dels catalans volen resoldre aquest conflicte amb l'exercici del dret a l'autodeterminacio. Fem una crida a la comunitat internacional a mediar perquè aquest diàleg es produeixi", ha subratllat.

"No hi ha cap tribunal que pugui jutjar la democràcia dels tribunals, no hi ha sentència que pugui aturar les urnes. A més repressió més democràcia, a més presó més anhel de democràcia, a més amenaces, més unitat dels demòcrates i a més sentències més anhel d'autodeterminació", ha conclòs.