Els testimonis dels votants de l'1-O estan explicant aquest matí davant del tribunal que jutja el procés com es va viure la jornada de votació allà on no van intervenir els cossos policials estatals. Un dels testimonis, Toni Altaió, ha descrit el fet d'obstaculitzar de manera pacífica l'entrada als agents com "una acció individual i col·lectiva de desobediència", que és "legítima".

Altaió, que va votar a Caldes de Montbui, ha explicat que malgrat les disposicions del TC i la instrucció del TSJC tenien ganes de manifestar la discrepància amb aquesta decisió. El testimoni ha deixat damunt la taula mentre declarava el llibre de Benet Salellas, Jo acuso, amb dues paperetes de l'1-O dins.

També Rosa Poch, auxiliar de farmàcia, que va votar a Vallbona d'Anoia, ha assegurat que va anar a votar l'1-O "plenament conscient que el referèndum havia estat declarat inconstitucional". Joan Manuel Andreu que va votar a Caldes de Montbui, ha explicat que, per a ell va ser, "un dia històric" i, tot i admetre la inquietud creixent dels concentrats davant del que ha descrit com "atacs" de la policia, ha explicat que, en cas que es presentessin els agents, només pensava en "expressar la protesta davant una situació que semblava injusta".

Quan el desè testimoni, Venanci Saborit, que va votar a Badalona, ha argumentat que considerava que estaven vivint "un conflicte polític", el president del tribunal, Manuel Marchena, l'ha tallat: "No es pronunciï sobre el que no li demanen, les valoracions polítiques, el tribunal no pot escoltar-les".

Dels testimonis que han declarat, tots han descrit una jornada tranquil·la, festiva i sense incidents, en què els Mossos no van poder intervenir arran de la gran afluència de votants, malgrat que en alguns casos es van presentar vàries vegades i amb furgonetes. "Els Mossos ens van dir que havien d'entrar, però nosaltres els vam dir que no els deixaríem perquè el dret a vot no es pot discutir", ha explicat Xavier Figuerola, que va votar al barri de Sant Roc de Badalona.

Només un cas, Carme Baqué, ha explicat com els Mossos van entrar al col·legi electoral de Seva i es van emportar les urnes després de mediar amb els concentrats.

Tots els testimonis han assegurat que no hi va haver actes de violència als seus centres electorals, que la jornada es va desenvolupar com qualsevol altre cita electoral.

Núria Riera, de Badalona, ha explicat que un jove es va acostar a votar amb una bandera espanyola. "Va votar i ningú el va increpar. Ni ell a nosaltres", ha relatat.

Tampoc avui ningú ha estat capaç d'explicar, malgrat la insistència de les acusacions, com van aparèixer les urnes als col·legis ni qui es va encarregar de portar-les o organitzar el material.