El judici del procés ha deixat enrere l'episodi dels escorcolls previs al referèndum i s'ha endinsat de ple en l'1-O. Agents de la Guàrdia Civil i del CNP han explicat aquest dimarts al tribunal la jornada de la votació, les concentracions davant dels col·legis, l'entrada a les seus electorals,... la persecució de les urnes. No han oblidat tampoc subratllar la presència de binomis de Mossos davant dels diferents punts de votació sense intervenir.

No només això. L'agent 70.385 del CNP ha explicat que després d'abandonar l'Escola Mediterrani de Ciutat Vella un Mosso se li va acostar a recriminar la seva actuació. "Em van dir que què estàvem fent, que si estàvem bojos, que ens calméssim", ha relatar l'agent. "Em vaig quedar perplex, no entenia el perquè", ha afegit recordant que ell obeïa ordres. L'agent ha relatat com va apartar el Mosso i va seguir amb el seu recorregut cap a les següents escoles on va intervenir, Pau Claris i Escoles Pies.

Aquesta tarda de dimarts, la 28ena jornada del judici, a la sala de plens del Suprem pràcticament no hi havia públic per escoltar el relat dels agents que han parlat d'insults, d'alguna agressió amb casc, d'empentes, de cops de paraigües després d'un matí amb xàfecs i d'insults. Molts insults. No s'ha escoltat el discurs de les cares d'odi, tot i que ha aparegut alguna "pluja de cons" i "un tio en posició de boxa" a més d'ofensives amb tanques. Cap dels agents tampoc no ha reconegut algunes de les escenes que es van fer virals aquell dia com la que es va produir a l'escala de l'IES Pau Claris, però sí han admès haver vist gent amb els braços alçats i emplaçant a evitar la violència.

Els policies han fet un relat de col·legis essencialment de Barcelona, amb centenars de persones a la porta, que arriben a situar-se entre 500 i 600 en el cas de l'IES Ramon Llull. El fiscal ha mantingut el protagonisme dels interrogatoris tot i que molts dels testimonis havien estat citats també per l'advocada de l'Estat. Les defenses ja gairebé ni es molesten a recordar que hi ha imatges de les escenes a què es refereixen els agents.

"La gent es quedava a les portes. Normalment la gent vota i se'n va. Aquí la gent es quedava a les portes", ha explicat el CNP 96.031 encara amb veu de sorpresa. Aquest policía ha reconegut que no van poder entrar a cap dels col·legis als quals van anar perquè no disposaven de les unitats d'intervenció requerides per garantir l'entrada l'entrada i la sortida.

Els Mossos han continuat protagonitzant una part del relat. L'agent 105.992 ha explicat que va veure un Mosso que va intentar trencar el cordó policial que havien format a l'Institut Pau Claris i que va veure el mateix Mosso fent el mateix a l'IES Mediterri. També ha relatat els aplaudiiments que rebien els Mossos que, en alguns casos s'haurien encarregat de retirar les urnes. 

Joaquim Forn és el qui escolta amb més atenció, la resta d'acusats escriuren i llegeixen; Jordi Cuixart, sol al seu banc i amb una nova imatge amb ulleres, comenta la jugada sovint amb Carles Mundó assegut al seu darrere o amb Jordi Turull al davant.

Les diferents declaracions han descrit com la gent -que en algun moment d'aquesta tarda han deixat de ser massa i han recuperat la condicio de ciutadans- entrellaçaven els braços per barrar el pas a la policia; que quan es trencava aquest cordó i els policies aconseguien arribar a la porta empenyien des de dins les escoles per impedir-los entrar; i com pressionaven per trencar els passadissos que formava les brigades d'intervenció per accedir als col·legis.

I al final l'objectiu. Les urnes, com la requisada per l'agent 81.704 a l'IES Jaume Balmes. De plàstic i amb el logo de la Generalitat. I de nou i els insults, retrets i corredisses per sortir.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat