El responsable de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, s'ha convertit en un dels personatges de l'any judicial gràcies al marcrojudici contra el procés que està presidint des del 12 de febrer contra 12 membres del Govern i de les entitats independentistes, als quals es responsabilitza de l'1-O.

La vigília de començar el judici, Marchena va ser distingit per l’Associació de Comunicadors i Informadors Jurídics amb el premi Punyetes d’Or per la seva “decidida defensa” de la independència judicial.

Aquest cop ha estat l'Il·lustre Col·legi de Procuradors de Madrid qui ha decidit distingir el jutge amb el Premi Balança d'Or d'aquest any.

El premi se li ha atorgat per la seva trajectòria professional, els seus mèrits jurídics i la seva contribució a ressaltar la realitat de la justícia mitjançant l’aplicació de la màxima transparència a la Sala del Penal, segons explica el portal Confilegal.

Segons aquesta publicació especialitzada, “la decisió unànime d’aquest tribunal de donar la màxima transparència al procés mitjançant la transmissió televisiva, des del minut 1 fins al final de cada una de les sessions, és un exemple mundial del que és l’exercici jurisdiccional a la sala”. Asseguren que hi ha un sol tribunal suprem a tota Europa que retransmet les sessions en directe, el d'Anglaterra.