La impertinència de les preguntes s'ha convertit aquest dilluns de nou en l'argument que ha provocat una enganxada entre els advocats de les defenses i el president de la sala que jutja el procés, Manuel Marchena. Aquest cop ha estat un dels advocats de Jordi Cuixart, Àlex Solà, qui ha fet saltar espurnes de la presidència del tribunal. No ha estat, però, l'únic. També Marina Roig, igualment membre de l'equip que defensa Cuixart, ha rebut una repassada del jutge.

Marchena, que aquest matí ja s'ha mostrat molt contundent a l'hora de marcar l'interrogatori a la cupaire Mireia Boya, ha esgrimit l'argument de la impertinència per tallar Solà quan interrogava el dirigent dels comuns i tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Asens. Des del començament de l'interrogatori havia anat engegant tocs a l'advocat, exigint concreció en les preguntes, però el ruixat ha arribat quan ha demanat al regidor sobre la implicació de la seva formació en la convocatòria de mobilitzacions del 20-S. 

"A veure don Àlex, preguntar-li la identificació de la seva formació política amb uns esdeveniments transcendeix absolutament l'objectiu del procés", ha tallat el jutge. Davant les protestes de l'advocat, Marchena no ha acceptat escoltar cap explicació. "Si no està d'acord formuli protesta. Però la decisió és clara i rotunda. No cap la possibilitat que iniciem un debat sobre l'actitud política de cadascun dels partits en relació a aquest tema", ha insistit sense permetre més explicacions de l'advocat.

Marchena ja va deixar clar les primeres jornades del judici que la impertinència seria la línia vermella i l'argument amb què frenaria qualsevol moviment que considerés una sortida de guió i no està disposat a cedir ni un mil·límetre en el territori que ha marcat. De fet, a mida que avança el procés, la seva actitud s'està mostrant cada cop més aspra i intransigent en aquesta qüestió. Encara que això el porti a enfrontar-se amb els advocats de les defenses. Encara que, com ha passat aquesta tarda amb l'advocat de Cuixart, el lletrat denunciï que s'estaven vulnerant el seus drets perquè el tribunal no li permetia exposar el motiu de la protesta.

La tensió entre Solà i el jutge no només no ha baixat al llarg de la resta de l'interrogatori, sinó que ha tornat a esclatar quan l'advocat ha interrogat Asens sobre si la manifestació del 20-S era un fet extraordinari. "Li està demanant el que no ha de narrar un testimoni, si és extraordinari o no la convocatòria de la manifestació transcendeix l'objecte del procés", ha tallat Marchena. De poc ha servit que Solà subratllés el fet que Asens és tinent d'alcalde de Drets Ciutadans i, per tant, coneixedor privilegiat de les activitats de protesta als carrers de Barcelona.

Tan perjudicada ha quedat la relació entre tots dos que quan Solà ha encarat una pregunta recordant les "limitacions" de la declaració, en referència que el regidor té un procediment obert arran del suport del consistori a l'1-O, Marchena ha interpretat que es referia als topalls que imposa a la sala i l'ha fet saltar de nou com una molla: "Li preguntarà el que són preguntes pertinents!". 

Prèviament ha estat una altra de les advocades de Cuixart, Marina Roig, qui ha protagonitzat una topada amb Marchena. En aquest cas durant l'interrogatori al líder de la UGT a Catalunya, Camil Ros. De fet, Roig i Marchena ja van mantenir un enfrontament tens la setmana passada durant la declaració del secretari general de CCOO, Javier Pacheco, i avui l'escena ha estat gairebé idèntica.

El jutge ha retret a Roig que "desbordava l'objecte del procés" quan demanava valoracions sobre les raons per les quals UGT s'havia adherit al Pacte Nacional pel Referèndum. "Si us plau formuli una altra pregunta. Si no està d'acord, protesti", ha reclamat.