El carrer Diputació de Barcelona, just davant la seu d'Òmnium, s'ha omplert aquest dimarts al matí de centenars de persones que han passat per aquí per fer costat al president de l'entitat, Jordi Cuixart, durant la seva declaració al Tribunal Suprem en el judici al procés. Malgrat ser dia feiner, entre 300 i 400 persones han seguit les paraules de Cuixart davant el tribunal a través de la pantalla gegant que ha habilitat l'entitat.

Després de 500 dies de silenci imposat, a causa de l'empresonament provisional al qual es veu sotmès des d'octubre de 2017, la veu de Jordi Cuixart ha tornat a sonar i ho ha fet amb força. La del president d'Òmnium ha estat una veu enèrgica, amb una gran dosi d'ironia i amb molta contundència, que ha arrencat somriures i forts aplaudiments entre el públic assistent.

Entre els moments més aplaudits, destaquen quan Cuixart ha defensat que era un "pres polític", quan ha dit que la seva prioritat no era sortir de la presó o quan ha fet una comparació amb la situació que es viu a Turquia. Els riures se'ls ha emportat el to col·loquial que ha emprat el president d'Òmnium —que ha dit diverses vegades "hòstia" i alguna "collons, tio", i que han rebut l'avís del tribunal—, o també quan li ha retret al fiscal que no li hagi preguntat si era soci d'Òmnium. 

I és que la pregunta de si és soci d'Òmnium Cultural l'han haguda de respondre la majoria dels acusats, una actitud que ha estat titllada d'intent de criminalització d'una entitat cultural amb més de 60 anys d'història i més de 140.000 socis, i que ha desembocat espontàniament en una campanya de suports a les xarxes.

Forta indignació amb el Fiscal

L'aclamació a Cuixart ha estat, com era previsible, inversament proporcional a les crítiques i al rebuig que ha rebut el fiscal. El públic s'ha indignat en diverses ocasions per les preguntes i acusacions del fiscal, buides de proves i amb clars intents de manipular fets i paraules dels acusats. El fiscal ha arribat a preguntar a Cuixart si estava orgullós del que havia passat el 20-S i li ha retret que felicités la gent per la seva actitud en un dia "que havien passat moltes coses". Unes paraules que han estat fortament xiulades.

Declaració Cuixart seu Òmnium

També s'han acostat a la seu d'Òmnium representants dels principals partits polítics independentistes. Així, per la fila zero, hi han passat els diputats de JxCat Eduard Pujol, Aurora Maduala, Francesc de Dalmases, Francesc Riera, Anna Tarrès i Anna Geli; també el candidat d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, com també els exdiputats de la CUP Mireia Boya i David Fernández, o el secretari general de la UGT, Camil Ros

Durant la delcrarció de Cuixart s'han mostrat pancartes de 'Jo acuso l'Estat' i s'han sentit crits de "llibertat".

Aquesta és la segona vegada que Òmnium Cultural munta aquest dipositiu per seguir el judici. Ja ho van fer la setmana passada, quan estava previst que declarés Cuixart, però amb el qual finalment només es va poder seguir la de l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez. L'entitat té previst mantenir el tall de carrer i la pantalla conectada durant tota la jornada, per tal que també es pugui seguir la declaració de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.