La sortida del conflicte català serà política, no judicial i encara menys penal. Així ho ha advertit aquest dijous l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, en la seva declaració davant del Tribunal Suprem, en la qual també ha replicat al rei Felip VI que "no pot ser que la llei ofegui la democràcia".

“La ciutadania a Catalunya està convençuda que la solució no passa per les solucions que pugui donar aquest tribunal, sinó pel diàleg i l’acord”, ha defensat el líder civil davant la sala segona.

A preguntes del seu advocat, Jordi Pina, sobre el seu paper l’1-O, Sànchez ha defensat que va “exercir, en nom de l’Assemblea, uns drets legítims”, com el d’expressió i participació en una mobilització política. Ho va fer “amb la voluntat que representés un avançament en la conquesta del dret a l’autodeterminació”.

En aquesta línia, l'expresident de l’ANC ha desmentit que hi hagi fractura a Catalunya, i ha sostingut que “el dret a decidir forma part avui d’un patrimoni col·lectiu que va molt més enllà de la gent independentista”. I ha advertit: “No pot ser que la llei ofegui la democràcia per no permetre l’evolució dels drets”, en clara resposta a l'advertiment que va fer el dia anterior el rei d'Espanya, Felip VI, que s'ha interpretat com una interferència al judici.

Sànchez ha recordat que el dret a l’autodeterminació forma part dels tractats internacionals, i que el fet de no estar recollit a la Constitució “no el converteix en anticonstitucional”.

Per altra banda, davant les preguntes que han fet les acusacions a altres processats, Sànchez ha deixat clar que ell no va convocar el referèndum de l’1-O, i que no va ser requerit mai ni pel Tribunal Constitucional ni per la fiscalia.