Jornada de gairebé 12 hores avui al Tribunal Suprem. Manuel Marchena s'ha proposat acabar amb els interrogatoris als acusats aquest dijous i complirà el seu propòsit.

Avui, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Carles Mundó han fet la seva declaració responent tots ells a la fiscalia, que ja no ha entrat a debatre, pràcticament, sobre la violència i, per tant, sobre la rebel·lió.

El ministeri públic està obcecat amb la malversació i així ha enfocat les declaracions. Avui han sortit a la pista els quatre fiscals de sala que porten el cas. Consuelo Madrigal i Fidel Cadena, al matí, i Javier Zaragoza i Jaime Moreno, a la tarda.

Carles Mundó ha protagonitzat un pols que ha acabat guanyant a la fiscalia, a qui ha parat els peus i a qui no ha donat cap explicació per poder provar la malversació del seu departament. 

La declaració de Carles Mundó ha estat un pols dialèctic entre el que va ser conseller de Justícia i el fiscal Javier Zaragoza. Un fiscal contra un advocat hàbil i que no tenia cap mena d'intenció de respondre per fets que no ha comès i que coneix el funcionament d'una sala de vistes i de com encarar l'interrogatori del ministeri públic.

Aquesta ha estat l'única pregunta que no s'espera Mundó i que ha reblat fermament deixant sense arguments al fiscal:

Veníem dels nervis de Mertixell Borràs, que ha plorat recordant el seu pare i que ha negat qualsevol responsabilitat en l'1 d'octubre explicant que l'única cosa que va fer va ser anara votar. I és que no és el mateix entomar una declaració quan estàs dins la presó que quan estàs fora i t'hi jugues entrar-hi.

Borràs, com la resta de consellers, ha dit que el 27-O es va fer una declaració política i que no hi ha hagut delicte.

Dolors Bassa ha fet una declaració més llarga del que s'esperava. El fiscal ha entrat fort ja amb la primera pregunta. 

"Existia una estratègia concertada?". Així ha començat el fiscal Fidel Cadena a preguntar a Dolors Bassa. I ella ho ha negat: "No hi havia una estratègia conjunta. Hi havia un programa electoral d'una coalició de partits. Vam construir una majoria parlamentària amb un projecte independentista, un programa que mai va ser invalidat".

La consellera ha defensat, com la resta d'acusats, que sempre es va apostar pel diàleg. "La prova és que som aquí, i on és la independència?", ha dit.

El dia l'ha encetat Josep Rull fent una exhaustiva explicació de per què no va deixar atracar al port de Palamós el vaixell dels "piolins".

Com tots els consellers que han declarat, Rull ha fet èmfasi que sempre es va buscar un referèndum pactat i que sempre es va apostar pel diàleg amb l'estat espanyol.

Després de gairebé una jornada de 12 hores, amb un descans de dues hores per dinar -això sí- s'han emportat els presos pels volts de les deu de la nit a la presó. Trobaran el sopar fred, no es podran dutxar i a les sis del matí els cridaran a files per portar-los de nou al Tribunal Suprem on s'encaren les últimes declaracions. No es preveu que siguin curtes. Aquest dijous toca Santi Vila, el conseller que ha estat sol pels passadissos del Suprem, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell. I tancaran la segona setmana, per reprendre dimarts vinent amb testimonis com Mariano Rajoy i Roger Torrent.