El president d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar aquest divendres que la república catalana seria factible si s'aconseguís "demostrar a Europa la repressió" de l'Estat espanyol i si l'independentisme es reforcés socialment a Catalunya.

A l'article 'Un camí factible cap a la república' publicat a La Vanguardia, Junqueras assegura que hi ha un retrocés generalitzat de llibertats a Espanya que ha d'explicar-se a l'estranger "sense exageracions innecessàries, però també sense edulcorants".

Junqueras afirma que hi ha repressió de l'Estat espanyol i que demostrar-la a ulls de l'opinió internacional "contribuirà a limitar les eines antidemocràtiques dels aparells repressors del règim".

A pocs dies del judici al procés, el líder republicà, augura que "la injustícia de la instrucció i del procediment judicials" acabaran arribant al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Alhora, Junqueras considera que és necessari enfortir el republicanisme a Catalunya per contrarestar "la capacitat desinformativa del règim (del 78)": reforçant l'associacionisme; combatent desigualtats socials, i aliant-se amb les forces que denomina antiautoritàries de tot Espanya i tot Europa, començant pel feminisme.