El vicepresident Oriol Junqueras, juntament amb el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, signa un article d’opinió conjunt al diari francès ‘Le Monde’, on asseguren que “el judici contra els dirigents catalans és un gran error històric” i recorden que a l’Europa del segle XXI hi ha presos polítics.

“El món ha de saber que set líders catalans, pacífics i democràtics (incloent un dels autors d'aquest text) han estat detinguts a Espanya durant més d'un any”, comença l’article, que assenyala que s’enfronten a càrrecs de fins a vint-i-cinc anys de presó tot i no estar acusats “de ferir a ningú ni de robar res”, sinó de “permetre que la gent voti”.

“Tothom ha de adonar-se que a l’Europa del segle XXI hi ha presos polítics”, continua el text, per referir-se també als “dos membres de la societat civil” que també son jutjats. Junqueras i Forn, a més, recorden que “la majoria d'ells pertanyien a un govern legítim escollit per un Parlament elegit democràticament el 2015 i destituït pel govern espanyol el 21 d'octubre de 2017”.

Així mateix, recorden que estan acusats dels delictes de “rebel·lió i sedició, encara que aquests delictes requereixen necessàriament la violència” i que l’única violència va ser “la brutalitat policial, perpetrada per milers de policies enviats pel govern espanyol per impedir als ciutadans exercir el seu dret al vot en un referèndum”.