Quan portem ja més de 200 testimonis escoltats en el judici al procés, avui el tribunal s'ha de replantejar l'ordre en què a partir d'ara respondran les preguntes de les parts.

No es preveu que hi hagi canvis respecte al que s'ha fet fins ara, però Jordi Pina ha fet trencar el cap aquesta tarda plujosa al president del tribunal, Manuel Marchena.

L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ha demanat que siguin les defenses les últimes a fer les preguntes als testimonis quan aquests no han estat citats per les acusacions.

La qüestió ha estat plantejada per Pina després que, en la sessió de la tarda, hagi declarat l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, que ha estat el primer a estrenar el bloc de testimonis de les defenses.

Per al president del tribunal, Manuel Marchena, la qüestió plantejada per Pina és "perfectament opinable", però entén que ha de continuar l'esquema prefixat quan va començar el judici el 12 de febrer. Això vol dir que els testimonis cridats per qualsevol de les acusacions són interrogats en primer lloc per totes elles abans de passar al torn de defenses, mentre que els torns s'inverteixen en el cas de testimonis proposats pels advocats de qualsevol dels onze encausats.

Solé, sol·licitat per l'advocat Andreu Van den Eynde ―advocat de l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva―, ha respost primer a les preguntes d'aquest lletrat i després ha començat l'interrogatori del fiscal Javier Zaragoza, ja que moments abans havien rebutjat intervenir la resta de defenses. L'última a sotmetre'l a un interrogatori ha estat l'advocada de l'Estat.

Abans que es donés pas a la següent testimoni, l'excap de protocol de la Conselleria d'Economia Anna Teixidó, l'advocat de Sànchez ha pres la paraula per expressar que en aquesta fase de la prova el primer a interrogar havia de ser l'advocat proponent, per passar després a les acusacions i que seguissin sent els lletrats de les defenses els que tanquessin l'interrogatori. Ha indicat que això beneficiaria el dret de defensa.

Marchena li ha contestat reconeixent que el tema plantejat admetia "molts punts de vista", tot i que el judici se seguiria conduint amb els paràmetres utilitzats des del seu inici. En tot cas, ha anunciat que la Sala deliberaria i resoldria demà dijous sobre l'assumpte.

La qüestió ha hagut de seguir donant voltes al cap dels set magistrats que componen la Sala, perquè una mica després, aprofitant el final de l'interrogatori de Van den Eynde a Teixidó, Marchena s'ha dirigit a Pina per preguntar-li en quin article de la Llei d'enjudiciament criminal es basava per fer la seva petició.

Després d'assenyalar l'advocat que parlava de l'article 701, el president del tribunal ha rematat: "L'hi pregunto per enriquir el debat, fixeu-vos que el tema està pendent".

Marchena ha afegit, però, que en cas de fer-li cas, les defenses adquiririen "una millor situació processal que qui ha proposat la prova". Finalment demà es coneixerà quina serà la decisió final del tribunal sobre aquest tema.