Els observadors internacionals del judici al procés destaquen que en les declaracions dels testificats, els funcionaris "de les forces policials segueixen repetint insistentment conceptes i descripcions de successos amb paraules com ara "hostilitat", "por", "massa", "tumult", "resistència activa", "resistència subversiva" , o "barricades humanes"". Així ho han expressat en un nou informe tot just quan s'encara la desena setmana de judici.

Tot i que asseguren que es tracta de valoracions "subjectives", destaquen que "pretenen, d'una banda, a construir artificialment (per la insistència, reiteració i coincidència) un relat de violència. D'una altra, denoten una concepció molt restrictiva de l'exercici constitucional del dret de reunió que comparteixen, a més dels policies declarants, les acusacions en la causa".

En aquesta línia, els observadors ressalten "la negativa del President de la Sala d'acceptar preguntes sobre si la ciutadania reunida davant els centres de votació exercia legítimament els seus drets fonamentals. Del que podria deduir-se que el Tribunal tendeix a escoltar únicament el relat de la violència al·legada per les acusacions i sustentada en les declaracions dels agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".

Qüestions "preocupants"

Per altra banda, insisteixen també en el fet que hi ha una "limitació per part del President de la Sala de confrontar als testimonis amb imatges vídeo gràfiques o l'exhibició de documentació admesa com a prova en el procés, amb les conseqüències advertides en setmanes anteriors respecte a una probable vulneració de l'art. 6.3.d) del CEDH. Aquesta limitació ha tingut efectes especialment preocupants aquesta setmana, en què segueixen declarant agents policials que neguen reiteradament que hi hagués desproporció en l'ús de la força i l'actitud dels concentrats", han exposat a través d'un comunicat.

A més, els observadors insisteixen sobre algunes qüestions que els semblen "preocupants". " Les garanties d'incomunicació dels testimonis entre si és inexistent en aquest procés, ja que tots ells han pogut escoltar i veure les declaracions dels anteriors. Això és un afegit a la tasca de les defenses que mereixeria ampliar els límits que el President ha imposat als interrogatoris per facilitar la contradicció i poder verificar la seva credibilitat", han ressaltat.

A més, també denuncien que les parts "segueixen sense conèixer el calendari complet del judici; ni tan sols l'ordre en què es practicarà la prova testifical, el qual entorpeix la preparació dels interrogatoris, produint un debilitament a l'exercici del dret de defensa". 

I per acabar, una de les coses que també posen de manifest és el "desconeixement per les parts del criteri d'elecció dels membres del tribunal que podria representar -al costat de la qüestió de la competència objectiva del mateix Tribunal Suprem per enjudiciar els fets- una vulneració del dret al jutge predeterminat per la llei, tenint en compte que es tracta d'un Tribunal creat ad hoc per a aquest procés, enfront el qual no és possible interposar cap recurs ordinari davant les seves decisions", han conclòs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat