Els observadors internacionals del Internacional Trial Watch denuncia que el temps que es va deixar a les defenses per exposar els informes finals al judici al procés ha estat ''insuficient''. Aquest és el darrer informe del Internacional Trial Watch, que el 9 de juliol té previst presentar una primera valoració global del treball realitzat.

Els observadors consideren que s'hagués hagut d'habilitar un dia més de sessions i dedicar-ne tres als informes finals i les últimes paraules dels acusats, tenint en compte, consideren els observadors internacionals, que les acusacions eleven les peticions fins als 74 anys de presó. Els observadors creuen que ''tan poc temps'' ha posat en una situació de ''forta pressió'' els lletrats de les defenses, en una causa amb un enorme ''patrimoni probatori''. L'organització creu també que hi ha hagut una ''desproporció manifesta'' entre les hores que hi van poder dedicar les tres acusacions, set, i les de les defenses individualitzades, que van ser dotze.

Darrer comunicat

En el darrer comunicat sobre les valoracions del judici de l'1-O, els observadors internacionals han criticat la distribució dels temps , ja que consideren que la ''necessitat de celeritat en un judici amb nou dels acusats presos, no pot anar en detriment del dret de defensa dels acusats". Defensen que cal poder contrarestar les acusacions fent una valoració de la prova en 422 testimonis i setze pèrits, a més de la documentació extensa del sumari. Pels observadors, s'ha de tenir en compte que el judici s'ha celebrat davant d'un tribunal, el Suprem,  que no permet l'apel·lació a una segona instància.

Aquest és el darrer informe que fa l'entitat sobre el judici al procés, abans que el 9 de juliol vinent es presenti l'informe preliminar amb una primera valoració global del treball d'observació realitzat.

Durant les divuit setmanes de judici, International Trial Watch ha estat present en les divuit sessions amb la presència de quaranta observadors internacionals de quatre continents, deu acadèmics de diferents universitats espanyoles i nou membres d'organitzacions de defensa dels drets i llibertats de Madrid, el País Basc, Galícia, Andalusia, Illes Balears i Catalunya.