Els observadors han denunciat avui una nova trava judicial per part del magistrat Manuel Marchena "amb importants conseqüències jurídiques" en el judici al procés. Els observadors de l'International Trial Watch han criticat el tractament que ha donat el magistrat en la setena setmana del judici als atestats, concretament a la negativa de Marchena a contrastar les declaracions del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, amb els atestats que ell va dirigir.

El magistrat Marchena va destacar que només es considerarà el que es digui al judici. En aquest punt els observadors destaquen que en el procés penal l'atestat és clau per poder contrastar el que s'ha fet amb el que es declara al judici, "i molt més en el present cas, en què la instrucció (i l’acord de presó provisional) s'han fonamentat en gran mesura en aquests atestats.

En el cas de Baena, els observadors apunten que les poques preguntes que van poder fer les defenses "han posat al descobert que l'objecte de la investigació, iniciada el 2015, no eren uns fets concrets sinó un moviment polític". Aquest fet, al seu parer, ha posat en evidència "que podria tractar-se d'un procés polític, no possible en el marc del procés penal espanyol".

També destaquen que si es demostrés que Baena, director operatiu de les investigacions a les ordres del fiscal Zaragoza, "no va actuar amb absoluta neutralitat i imparcialitat tal com exigeix la llei, també resultaria evident la falta de credibilitat del mateix testimoni". Es refereixen a les piulades que Baena va fer a Twitter amb l'àlies Tácito.

Declaracions preparades

Els observadors internacionals han remarcat que en les sessions se senten paraules com "odi", "tumult", "massa", "polvorí", "insurrecció" o "por". Tot i que són "valoracions subjectives que no relacionen els acusats amb els fets imputats", avisen que l'ús reiterat "podria denotar tant que aquestes declaracions estarien orquestrades i preparades com el fet que el judici retransmès en directe estaria contaminant les testificals".

 

Pel que fa als aspectes processals, han tornat a lamentar que es mantingui la limitació per part dels president de la sala de confrontar els testimonis amb el recurs d'imatges de vídeo o documentació de la instrucció.

Tampoc es permet que la part que no hagi proposat un testimoni li pregunti més enllà del que li ha plantejat la part proposant. D'altra banda, denuncien que les parts continuïn sense saber el calendari complet del judici, ni tan sols l'ordre en què es practicarà la prova testifical, fet que dificulta enormement la preparació dels interrogatoris.