La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha manifestat al programa Quatre Gats de TV3, la importància i la condició sine qua non de la unitat dins l'independentisme. “És important que ens asseiem al voltant de la taula i que teixim una estratègia conjunta perquè sinó, no avançarem, defensant cadascú les seves posicions”, ha apuntat Rovira, contundent. 

A Marta Rovira, la distància li ha permès "veure les coses amb perspectiva". Ricard Ustrell ha tornat a la cadena catalana per analitzar el judici des de la distància. En el primer programa ha conversat amb Marta Rovira, processada per rebel·lió i a l'exili des del 23 de març, de la primera setmana del judici.

Per a la republicana falta una estratègia conjunta, autocrítica, assumir els aprenentatges i que el sobirnanisme es posi d'acord sobre com avançar. 

Marta Rovira no veia Oriol Junqueras des del 21 de març del 2018. Dimarts, coincidint amb l'inici del judici al procés, va tornar a sentir la seva veu i el va trobar "com sempre". "Vaig veure'l defensant com sempre les seves idees i conviccions", ha explicat Rovira, "perquè se les creu i sap que defensar-les no és cap delicte". 

Rovira ha parlat de les reunions del Govern prèvies a la declaració unilateral d'independència. Ella era partidària, ha assegurat, de defensar l’1 d'octubre i el projecte polític republicà "que planteja la independència com a instrument per construir una República de tothom i per a tothom". En el moment que es va comprometre's amb el programa electoral republicà, ha assegurat Rovira, el grup parlamentari va assumir que "podíem anar a la presó o a l'exili". 

No s'ha mullat sobre si era partidària d'anar a eleccions o tirar endavant la DUI, ni si hi havia diferències entre la seva opinió i la de Junqueras. Sí que ha explicat com actuava el líder d'Esquerra a les reunions. "L'Oriol sabia perfectament quina era la seva convicció però mai la deia a la primera. No posava les seves decisions per damunt de la resta. Escoltava primer tothom i tenia molta capacitat de visió", ha detallat Rovira.