Nou clam al carrer contra el "judici de la vergonya". L'independentisme es torna a mobilitzar aquest dissabte per protestar contra l'inici del judici al procés. La manifestació, sota el lema "L’autodeterminació no és delicte!", tindrà lloc a les cinc de la tarda a la Gran Via de Barcelona, entre la plaça Espanya i la plaça Universitat, i acabarà amb un acte polític amb parlaments i actuacions musicals.

Les entitats convocants, ANC i Òmnium, juntament amb els partits independentistes i altres associacions, han citat el sobiranisme a prendre els carrers per protestar contra un judici que consideren "polític" i una "farsa". Els organitzadors esperen que sigui una nova gran mobilització del moviment i que serveixi d'impuls per a la vaga general del proper 21-F i la manifestació a Madrid del 16-M.

Per aconseguir-ho, s'han organitzat autocars des de diversos punts del territori, i aquest matí ja n'hi havia gairebé 300 confirmats, segons fonts de l'ANC. Un nombre considerable, tot i que molt lluny dels que s'aconsegueixen mobilitzar per una Diada (ronden el miler). 

Objectiu: acusar l'Estat

La mobilització té lloc just la setmana que ha començat el judici al Tribunal Suprem, on després de més d'un any d'absència i silenci imposat dels presos polítics, l'independentisme els ha pogut tornar a veure i sentir. Com també ha pogut veure l'actuació de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat intentant corroborar el fals relat de la violència amb afirmacions com que l'1-O hi havia "muralles humanes" llançant-se contra els cossos de seguretat de l'Estat. 

Davant d'aquesta situació, Òmnium, com a entitat convocant, ha llançat un vídeo cridant a la manifestació assegurant que els presos "ja han començat a acusar l'Estat" i instant la ciutadania a fer el mateix assistint a la manifestació. L'espot promocional recull imatges de grans mobilitzacions com la de l'avinguda Paral·lel del mes d'abril passat o la del carrer Marina, que va tenir lloc després de l'empresonament de tot el Govern.

Atenció dels mitjans internacionals

El nombre de periodistes acreditats per a la manifestació d'aquest dissabte s'aproxima al de les grans ocasions. Segons fonts de l'organització, s'hi han apuntat un 80% dels professionals que ho fan els 11-S, molts d'ells internacionals. A més, alguns mitjans estrangers han demanat tenir accés a una grua per captar imatges aèries dels manifestants. 

El judici ha tornat a situar el cas català a la plana internacional de diaris i mitjans d'Europa i els Estats Units. Durant aquesta primera setmana del procés judicial, diaris de renom com el Financial Times han obert portada amb el cas i altres com The Independent i The Times n'han escrit durs editorials. El ressò internacional del judici, per tant, és màxim, i sembla que també així serà la cobertura de la manifestació. Si més no, a jutjar pels mitjans que tenen previst seguir-ho.

Crides a la participació

Per tot això, el sobiranisme ha fet una crida a omplir els carrers per posar en evidència que "l'autodeterminació no és un delicte" i que el que s'està jutjant és la "democràcia". Partits i entitats han fet una crida a participar-hi, però també els exiliats, que han fet una demanda a assistir-hi en nom seu, ja que ells no podran ser-hi.

Els consellers Meritxell Serret i Lluís Puig han publicat un vídeo a les xarxes socials cridant a la participació i "tornar a demostrar que no ens cansarem mai de defensar els nostres drets".

També el president Carles Puigdemont se n'ha fet ressò i el conseller empresonat Josep Rull.

Amb tot, la manifestació d'aquest dissabte, pels convocants, ha de tornar a ser una gran demostració de força del moviment contra la repressió, però també el motor de cara a una àmplia repercussió de la vaga de dijous vinent i també de la manifestació a Madrid el mes que ve.