El fiscal Jaime Moreno ha intervingut en segon lloc per completar l'informe final del ministeri públic. Moreno s'ha centrat a demostrar la violència.

"El dret de vot, com qualsevol altre, té límits", ha exposat Moreno, i ha posat com exemple la condemna a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N. "La democràcia no és possible sense un respecte escrupolós a la norma, sense un respecte escrupolós a la llei", ha sentenciat. 

"Mitjançant un cop a la legalitat constitucional es van servir de la violència per impedir l'actuació de qui se'ls oposava per culminar un procés d'independència", ha dit taxatiu.

"Hi va haver violència? Es van destrossar els cotxes el 20-S, surten a pedrades de Sant Carles de la Ràpita... hi va haver intimidació perquè la presència en cada centre de votació d'un nombre de persones cridades pels acusats... Una clara mostra que no es permetrà el compliment de la norma", ha exposat Moreno, de manera força desordenada i amb un relat rebuscat.

"Hi va haver violència física perquè hi ha 93 agents lesionats. Els seus testimonis s'han escoltat, en un acte que va ser tediós, però havien de venir aquí i explicar com els van produir les lesions. Ens han explicat puntades a testicles, al cap... Hi ha una idea clau que cal desmuntar de les defenses, com si la violència només tingués relació amb una part dels ferits. Doncs no és així", ha insistit Moreno.

"No és cert que votar no sigui delicte"

"És necessari que contextualitzem quina violència era necessària, perquè ens trobem amb uns subjectes que ostenten el poder en una comunitat autònoma, un nivell d'autonomia enorme: la policia, capacitat de despesa, de legislar... per tant centres de poder", i ha exposat que no havien d'assaltar les Corts, que només havia de tallar el vincle entre l'estat i la comunitat autònoma.

"Les reunions entre el 26 i 28 de setembre són claus"

"L'1-O es va celebrar tot i els 7.000 agents enviats perquè hi va haver una resistència activa i física", ha dit Morenoper arribar a la conclusió que el referèndum "no era un acte pacífic". I ho justifica amb els missatges que s'enviaven des del Govern i les associacions: "El que deien els acusats eren terminologies clares d'exaltació".

Entre els exemples que ha posat Moreno per justificar la violència hi ha que "Catalunya es va convertir en un polvorí i hi havia un clima d'insurrecció", que "els acusats no van fer cap crida per aturar-ho" i que "es va intimidar i amenaçar la Guàrdia Civil a casa seva i als hotels".

"Tots eren conscients que segur que hi hauria enfrontaments"

Per justificar tots els processats Moreno ha anat puntualitzant alguns casos: "Cuixart va desautoritzar la policia" i "els Mossos actuaven sota les ordres del Govern". "Un cop més van posar la voluntat del poble per sobre de la llei", ha dit Moreno, que ha carregat durament contra Jordi Sànchez pels fets del 20-S. Ha reproduït part de la seva intervenció donant ordres a la policia i organitzant la manifestació de davant la Conselleria d'Economia. 

"La violència va ser instrumentalitzada", ha exposat Moreno durant un relat desordenat.