"Els acusats van pretendre culminar el més nou dels cops d'Estat en una societat democràtica", així ha començat un dels advocats de Vox, l'acusació popular, Pedro Fernández. I ha situat tot l'inici del procés que va culminar l'1-O "el 2012, un acord entre Mas i Junqueras declarava de forma unilateral com a subjecte polític i jurídic el poble de Catalunya".

"Dues situacions de violència desencadena que van arribar a consumar dos delictes de rebel·lió", diu Vox. "Aquesta tensió es va traslladar als ciutadans de Catalunya i va provocar dos episodis concrets de violència", ha afegit Fernández.

La convocatòria del referèndum de l'1-O va ser suspesa i declarada nul·la pel TC

Segons Vox, "perquè l'alçament públic sigui violent, n'hi ha prou amb la seva ostentació i la disposició a fer-la servir". "L'alçament és violent quan es dirigeix al poder establert", ha afegit. Defensant l'ús de la violència i el delicte de rebel·lió, Vox ha proclamat que "és falsa l'afirmació que si no hi ha violència, es passa directament al delicte de sedició". Ha apujat el to: "Tot es va fer mitjançant muralles humanes i, en alguns casos, usant la violència amb pedres i amenaces de mort".

Amb el control d'una policia autonòmica a mida

"La rebel·lió va quedar culminada els dies 20-S i, 21-S i l'1-O", s'ha refermat l'acusació popular en una intervenció compartida entre Pedro FernándezJavier Ortega Smith.

Vox ha defensat fins al final que el Govern, el Parlament i l'ANC i Òmnium Cultural van formar "una organització criminal perquè tenien un relat estable i indefinit". "Volien trencar la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i, en definitiva, la unitat de la nació", ha afegit Ortega Smith.

Ens trobem davant una organització heterogènia amb voluntat de secessió

Ortega Smith ha estat el més contundent de la tarda: "Es va forçar l'Estat a negociar una ruptura que es va culminar amb la celebració d'un referèndum forçós". I ha vinculat directament els Mossos d'Esquadra amb el que consideren que va ser un cop d'estat amb la seva culminació l'1-O: "Es va establir que els Mossos passarien a formar part d'una força interior que compliria amb les pretensions delictives".

"Res és casualitat, tot és producte de la feina, el sentit del deure i la valentia de persones que ja no són aquí". Així Javier Ortega Smith ha introduït el record i també l'admiració a tots els qui van investigar el procés i han mort, com el fiscal José Manuel Maza i el jutge d'instrucció del 13 Juan Antonio Ramírez Sunyer.

"No hi podrà haver justícia si no es dicta una sentència amb penes que siguin concordes amb un dels majors delictes que es poden cometre en un ordenament constitucional: el delicte de rebel·lió", ha demanat Vox fent clares referències a penes exemplars i que siguin dissuasives de conductes similars que hi puguin haver en un futur.