Fidel Cadena, el quart dels fiscals de Sala que ha intervingut per presentar l'informe final, ha apujat el to per defensar la rebel·lió. Ha recitat el codi penal una vegada i una altra i ha estat taxatiu: "Aquí la Constitució ha estat vexada i humiliada des del principi fins al final".

Ha argumentat que "és rebel·lió l'alçament públic i violent" que "ni l'ús de les armes justifica el delicte. A més la interpretació correspon al Tribunal Suprem", ha dit fent pinya. "Encara que no sigui una rebel·lió de tipus militar i totes aquelles que sense ser-ho compleixin els requisits específics", ha dit Cadena defensant que ni són indispensables les armes ni tampoc la violència. 

"La violència física no és requisit indispensable, ja que el que no és violent es pot tornar bel·licós. Hi cap la possibilitat que la rebel·lió es porti a terme", ha dit Cadena dins un relat rebuscat i interpretatiu del codi penal. 

"Aquest alçament ha estat violent"

Per Cadena no calia la violència quan es tenia el control de tot, només els calia controlar el poder judicial i això ho van fer aprovant noves lleis, establint un marc judicial paral·lel des del Parlament de Catalunya.

"És una rebel·lió diferent en el qual el poder públic ja s'ostenta i només és necessària la violència en l'episodi final", ha dit, i l'ha vinculada amb la intimidació: "La intimidació forma part del context que provoca la força". "Aquí hi ha un alçament i una insurrecció contra les bases de l'estat democràtic que és evident", ha afegit. I ha qualificat la resistència pacífica d'una nova forma de violència: "No només utilitzar energia física implica violència, també oposar resistència".

La utilització dels Mossos és fonamental

Fidel Cadena ha argumentat que només la policia pot fer ús de la violència i que el govern va utilitzar els Mossos d'Esquadra per aconseguir la independència: "La passivitat dels mossos ha estat organitzada des del poder polític. Si existeix passivitat suposa que el cos armat està al servei de la rebel·lió. S'ha invertit la piràmide de tal manera que és el poder autònom de la comunitat el que mou tot un cos armat en contra d'un jutge".

El delicte queda consumat des del moment de l'aixecament, encara que no s'hagi complert l'objectiu

"És inadmissible que es digui que les forces de seguretat s'havien de retirar perquè la ciutadania pogués votar", ha dit Fidel Cadena, fent responsable també el Govern de la violència de la policia espanyola l'1-O.