"Molt conscients de l'incompliment dels seus deures, els membres del Govern, el 6 de setembre, un cop aprovada la llei de convocatòria, van acordar per unanimitat el decret de convocatòria de la consulta i hores després van subscriure l'acord en el qual assumien de forma col·legiada i conjunta la contractació de la despesa". Consuelo Madrigal ha començat així la seva defensa del delicte de malversació durant l'exposició de l'informe final de la fiscalia. 

"Al referèndum s'hi van dedicar tres milions d'euros que provenien del fons de contingències, que es dediquen habitualment a urgències", ha insistit Madrigal, tot i que els testimonis van negar pagar les factures.

"La normativa tributària permet als contractistes que veuen difícil el cobrament, fer factures negatives", ha exposat Madrigal per contradir el fet de no haver pagat la despesa als proveïdors i seguir avalant el delicte de malversació.

"Ho tenien tot planejat, membres de les meses, despeses i accions"

"El silenci dels contractistes" també es revelador, segons la fiscal, i un element d'encobriment i contraprestacions d'aquests "oberts i generosos contactes marc". "Així és com actuen les organitzacions criminals", ha sentenciat.

"El senyor Turull va batre rècords de velocitat a aconseguir en tres dies finançament per a la campanya," ha dit sorneguera. "Organització criminal que ha fet de la CCMA el seu particular 'cortijo'", ha dit Madrigal assenyalant directament TV3 per l'emissió dels anuncis de les vies del tren. "La CCMA va emetre l'anunci del referèndum, el contingut del qual va justificar la renúncia d'unes quantes empreses adjudicatàries", ha prosseguit. 

"Per descomptat que no va ser una missió oficial d'observació internacional, però tampoc van ser els científics que aquí s'ha pretès que fossin", ha dit la fiscal desmentint "l'existència d'un treball científic". I ha afegit que "les imprecisions dels testimonis desmenteixen una observació internacional objectiva". "El Diplocat va pagar persones de l'àmbit internacional per donar suport al referèndum", ha insistit. 

"És un conjunt de disbarats", ha etzibat Consuelo Madrigal sobre la defensa que no hi va haver despesa en l'utilització dels locals públics per fer el referèndum. "El Govern va emetre una carta per demanar la disposició dels col·legis electorals per al referèndum", ha prosseguit.