Josep Riba, l'advocat de Carles Mundó, ha tancat la primera sessió d'al·legats finals de les defenses. Centrat en el delicte de malversació pel qual s'acusa a qui va ser conseller de Justícia, Riba ha destacat que "és important en aquest delicte observar què podria afectar el conseller de Justícia". "Totes les notificacions no tenien res a veure amb el senyor Mundó perquè no era diputat del Parlament de Catalunya", ha afegit.

Josep Riba ha centrat el seu informe final a demostrar que la llei del referèndum ni es va aplicar ni es va desplegar la previsió pressupostària que preveia per tal de fer la votació de l'1 d'octubre. 

"Per la notorietat de les resolucions del tribunal tots sabem que a partir del dia del decret la llei havia quedat suspesa pel TC", ha dit remarcant que cal concretar quin acte va fer Mundó dins les seves competències contra la resolució. Josep Riba ha destacat que les acusacions no ho han provat.

L'acord del 6 de setembre "tenia un contingut estrictament polític, se li volia donar una rellevància simbòlica", ha dit Josep Riba per rebatre la malversació i l'execució de la llei del referèndum aprovada pel Parlament de Catalunya. I ha afegit que l'acord del 6 de setembre del ple del Parlament es va adoptar "per un govern sense competències i sense pressupost".

L'acord del dia 6 era un acte representatiu i polític que no afectava en cap cas la feina dels consellers

També ha volgut destacar que amb l'acord del 6 de setembre era impossible fer les contractacions per a l'1-O. I ha recordat que "existeix un control electrònic que vigilava les despeses de qualsevol contractació feta per la Generalitat".

També ha posat en relleu que l'1-O no es va utilitzar cap local del Departament de Justícia. "A banda de donar instruccions que no es gastés ni un cèntim d'euro de la seva conselleria per al referèndum, poca cosa es pot exigir al senyor Mundó", ha fet notar Josep Riba. "No es pot parlar d'autoria executiva pel que fa al senyor Mundó perquè no hi havia competències", ha afegit.

"No hi ha afectació al patrimoni públic. Per tant, no hi ha delicte de malversació", ha dit de forma contundent l'advocat després d'analitzar els testimonis i els informes pericials sobre Unipost. Riba ha destacat que l'empresa no reclama els pagaments i no hi ha cap registre comptable. 

L'acord era inexecutable a causa de la suspensió del TC

Riba també ha destacat el tarannà i les relacions amb la judicatura de Mundó: "En el poc any i mig que va ser conseller mai ha interferit en el poder judicial i la relació ha estat exquisida i recíproca, com acrediten els correus enviats des de la presidència del TSJC". 

L'advocat ha exposat que l'acord del 6 de setembre del Parlament de Catalunya "mai va arribar a executar-se" i "no hi ha cap prova que es fes cap despesa".

La sentència del 9-N, exculpatòria

Josep Riba ha tancat la seva intervenció fent referència al Tribunal de Comptes: "Tenim uns antecedents del 9-N, tant des d'una perspectiva del Tribunal Comptes com des d'una perspectiva penal, i el Tribunal de Comptes resol sobre un principi general que és tenir facultats en l'administració del patrimoni públic. En la sentència del 9-N es responsabilitza a cada conseller de les seves partides per atribuir una responsabilitat comptable". 

"Si en un cas similar no es pot exigir responsabilitat comptable, molt menys se li pot exigir responsabilitat penal", ha conclòs.