El judici al procés tindrà "totes les garanties". Aquesta és la idea que subratllen des del govern espanyol el mateix dia que s'ha conegut que el pròxim 12 febrer començarà la fase oral al Tribunal Suprem. “El procés serà un judici amb totes les garanties”, ha defensat la portaveu espanyola Isabel Celáa en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres. “Espanya és un Estat social i democràtic de dret, homologable a tots els països del nostre entorn”, ha afegit.

Després que el president Quim Torra hagi advertit que el judici "canviarà per sempre" la relació entre Catalunya i l'Estat espanyol, Celáa ha demanat a l'independentisme que "rebaixi les emocions" i "moderi" la seva retòrica, que poden ser un obstacle per a la recerca d'una solució al conflicte polític. "Si hi ha intel·ligència col·lectiva, el conflicte s'encarrilarà", ha sostingut.

En aquest sentit, i tenint en compte que l'inici del judici coincidirà amb el debat de la tramitació dels pressupostos, el govern espanyol ha fet una "crida a la responsabilitat" de tots els grups parlamentaris, i en especial dels independentistes catalans, que tenen a les seves mans la llum verda dels comptes públics de Sánchez. Ha avisat que determinades "passions" són un obstacle per al diàleg entre els dos governs.

Justament sobre el diàleg, i en relació a la falta d'acord sobre la taula de partits que negocien Carmen CalvoPere Aragonès i Elsa Artadi, la portaveu espanyola ha descrit el moment actual com un "punt mort". Ha aclarit que les converses "no estan trencades ni encallades", però ha sostingut que, de vegades, "cal deixar passar uns dies per a repensar-ho millor".

Acusacions contra el PP i Cs

Des de l’executiu han tornat a defensar la necessitat d’unes eleccions “lliures i amb garanties verificades internacionalment” a Veneçuela com a manera de sortir de la greu crisi que travessa el país. En aquest punt, la portaveu espanyola ha carregat amb duresa contra el PP i Ciutadans, partits als quals ha acusat de voler “desgastar” el govern espanyol fent servir Veneçuela. Davant d’això, els ha reclamat “sentit d’Estat” i alinea-se amb la Moncloa.

En aquesta línia, Celáa ha recordat que, a Veneçuela, en el passat, van provar-se “altres fórmules” que van donar “el resultat contrari al que es buscava". Es referia al govern de José María Aznar el 2002, quan va haver-hi intents de derrocar el chavisme. “Alguns haurien d’aprendre de la seva història”, els ha dit.