L'agència de notícies France Presse es fa ressò en una notícia publicada aquest dissabte que el partit Vox d'ultradreta "representarà l'acusació popular durant el judici gràcies a una particularitat del sistema legal espanyol que permet a qualsevol ciutadà o organització presentar-se com a acusador en simple defensa de la legalitat".

L'article també recorda que el president del govern espanyol va arribar al poder el passat mes de juny "pel suport dels independentistes" i recorda que Pedro Sánchez necessita els seus vots per aconseguir aprovar els pressupostos i mantenir-se en el poder fins al 2020. 

France Presse recorda que Espanya jutjarà a partir de dimarts dia 12 els líders independentistes pel seu paper en el referèndum de l'1 d'octubre del 2017. "Aquest històric judici serà retransmès en directe per la televisió nacional", i afegeix que "hi ha més de 600 periodistes i 150 mitjans acreditats". "S'espera que duri uns tres mesos" i ressalta que "el veredicte podria retardar-se fins al juliol". 

També es menciona que es van exigir sentències de fins a 25 anys de presó contra els 12 acusats i destaca que entre els responsables de l'executiu d'aleshores també hi ha líders d'associacions culturals com l'ANC i Òmnium.

L'agència recorda que, segons els independentistes, aquest judici "és una farsa". "Estarem davant d'un jurat popular que serà el món sencer i que haurem de convèncer", assegura l'advocat del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, Àlex Solà. "Aquest no és el procés dels líders independentistes, és el procés de la democràcia".