La politització del Tribunal Constitucional ha estat el principal motiu de discòrdia entre Carme Forcadell i la fiscal Consuelo Madrigal. En la seva declaració aquest dimarts davant del Tribunal Suprem, l’expresidenta del Parlament ha recordat que institucions de l’Estat, com el govern espanyol o la mateixa Fiscalia, no ha fet cas de resolucions del TC. Això ha fet perdre els papers a Madrigal, a qui el president de la sala, Manuel Marchena, ha donat un toc d’atenció.

L’origen de l’enganxada ha estat quan la fiscal ha preguntat a l’expresidenta de la cambra catalana si havia estat advertida per part del TC sobre “responsabilitats penals” per la tramitació de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent, el 2016. Forcadell ha defensat que el tribunal li va “demanar una cosa que no podíem fer”, perquè havien de “defensar els drets fonamentals” i no “convertir la Mesa en un òrgan censor”.

En aquest punt, Forcadell ha apuntat que “una cosa és la Constitució i una altra el Tribunal Constitucional”, una diferenciació que ha fet saltar guspires a la sala de vistes. “Està vostè per sobre del Tribunal Constitucional?”, li ha preguntat Madrigal. Forcadell ho ha negat rotundament, i ha assenyalat alguns exemples: “El govern espanyol, la fiscalia de l’Estat o aquest excel·lentíssim tribunal no han fet cas de resolucions del Tribunal Constitucional en nombroses ocasions…”.

Davant d’aquesta resposta, la fiscal del Suprem s’ha queixat al jutge Manuel Marchena que “no respon a qüestions que se li pregunten”. El magistrat s’ha vist obligat a sortir en defensa de Forcadell, afirmant que “s’està referint a altres resolucions del TC” que altres institucions han desobeït i que “té dret a expressar-ho així”.

“Està afirmant que hi ha altres institucions que han fet el mateix”, ha insistit Marchena. “No li neguem el dret a raonar-ho en aquests termes”, ha reclamat el jutge.