L’exvicepresident del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, l’andorrà Josep Casadevall, ha defensat la necessitat que hi hagi observadors internacionals durant el judici al Tribunal Suprem contra el procés sobiranista, tot assegurant que no fer-ho seria “un tret al peu del Suprem”.

“Vull imaginar que no prohibiran l’entrada d’observadors. Ho trobo fort”, ha afirmat Casadevall en declaracions al Via Lliure de Rac1.

Casadevall ha insistit en aquest aspecte assegurant que és “importantíssim que hi hagi observadors internacionals”, perquè “és un element que tindrà pes en el seu moment”, és a dir, quan el cas, si hi ha sentències condemnatòries, sigui portat a Estrasburg.

Respecte al judici que el dia 12 començarà al Tribunal Suprem, l’exvicepresident del TEDH ha apuntat que un cop arribi el cas contra la cúpula independentista, “el primer que s'haurà de veure és si durant el procés s'han comès vulneracions dels drets fonamentals del dret a la defensa". A més, Casadevall ha apuntat que en l’eventualitat que els processats hagin estat condemnats, "Estrasburg pot fer que aquestes persones surtin immediatament de la presó".

A més, Casadevall ha afirmat que “la decisió d’Estrasburg sobre el cas del Suprem no hauria d’afectar les persones que són a l’estranger, se’ls digui exiliats o no”.

No podran utilitzar el català

Així mateix, l’exvicepresident del tribunal d’Estrasburg ha anunciat que en cas d’arribar al TEDH, “els processats no es podrien expressar en català”, sinó que haurien “d’escollir una de les dues llengües de treball: francès o anglès”.