Una delegació d'eurodiputats que ha assistit aquest dijous a la vista que se celebra al Tribunal Suprem ha qualificat al judici al procés d'"inacceptable" i de "judici polític".

Els eurodiputats han assegurat que no es tracta d'un assumpte intern d'Espanya sinó que té una clara dimensió europea, perquè xoca amb valors fonamentals de la UE, com la democràcia, la llibertat d'expressió, la llibertat de reunió i el dret a la participació política. En aquest sentit, demanen a Europa que "obri els ulls", que encara no és "massa tard" i que es col·loqui al "lloc correcte de la història".

Mark Demesmaeker, representant de Flandes (Bèlgica) al Parlament Europeu (ECR), ha declarat que "està sent un matí molt dur i difícil" perquè ha vist dos dels seus companys a la cambra europea que ara són a la presó, asseguts al banc dels acusats. Demesmaeker s'ha lamentat que es tracta d'un judici polític. "No hauríem de ser aquí perquè aquest judici no s'hauria d'haver produït mai", ha afirmat.

Crida als líders europeus

En aquest sentit, ha fet una crida als líders europeus i a la Comissió Europea perquè entén que "no és tard per adonar-se què està passant aquí i no és tard per obrir els ulls". Perquè, "més tard o més d'hora, ignorant això, ens adonarem que estem en el lloc equivocat de la història i és millor estar al lloc correcte de la història", ha afegit. 

Finalment, ha volgut fer palès que els acusats no s'estan defensant a ells. "M'estan defensant a mi, a vosaltres i a tots els ciutadans de la Unió Europea", ha dit i ha demanat la seva llibertat. "No han d'estar més a la presó", ha conclòs.

Per la seva banda, José Bové, diputat europeu dels Verds (Greens-EFA), ha dit que aquest procés és "inacceptable" i que cal respectar el dret a vot per poder expressar les idees. Coincideix també que és un procés "polític" i afegeix que continuaran lluitant per la llibertat dels presos independentistes.

"Civilitzat per fora però no per dins"

Una altra de les assistents ha estat Marie-Pierre Vieu (GUE/NGL), que ha volgut deixar clar que no és independentista ni autonomista. "Soc comunista", ha dit, però "soc demòcrata". Vieu ha alertat que el que passi ara amb el judici, pot crear jurisprudència a tota Europa i "no podem construir una Europa democràtica amb presoners polítics", ha dit.

Finalment, Margni Arge, diputat al darlament Danès per les Illes Fèroe, ha reconegut que no marxa amb una "bona impressió" del que està passant. "Sembla tot molt civilitzat fora, però no dins". Ha lamentat que ha vist companys polítics asseguts en un jutjat penal acusats de rebel·lió i de sedició i no entén que siguin a la presó ni que siguin tractats com si fossin "criminals". "Això no és com nosaltres entenem la democràcia", ha reblat.