El president de la Generalitat, Quim Torra, manté encara una escletxa a la tramitació dels pressupostos del govern espanyol, però ha insistit que Sánchez “ja sap el que ha de fer si vol que li tramitem els pressupostos”, per recordar que el PSOE “no s'ha assegut amb nosaltres per parlar dels pressupostos". Per això ha definit els mínims per a la tramitació en tres condicions: "Cal concreció del relator internacional, el dret a l'autodeterminació i el fi de la repressió".

A més, davant eventuals sortides a la situació política que no passin per l’exercici de l’autodeterminació, ha demanat que “ens expliquin com seria una reforma de la Constitució o de l'Estatut”, perquè “ni això ens han explicat".

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio just el dia abans de l’inici del judici al procés sobiranista, Torra ha afirmat que el govern espanyol “no pot governar contra Catalunya” i ha assenyalat que amb l’executiu de Pedro Sánchez s’havia arribat a “un compromís, un diàleg”, en el qual sempre s’havia “insistit en la necessitat d’un relator”, i tot va anar bé “fins que apareix la figura del relator i tot es gira contra Sánchez", amb la convocatòria de la manifestació de diumenge passat i la suspensió del diàleg per part del govern espanyol.

A més, ha assegurat que la manifestació de diumenge a Madrid, convocada en contra del diàleg polític amb Catalunya, va servir entre altres qüestions, per “demanar que em fiquin a presó”. Per això ha preguntat al candidat a l’alcaldia de Barcelona per Ciutadans, Manuel Valls: “Manifestar-se amb el feixisme vol dir que em vols a la presó?”.

Torra també s’ha referit a la poca assistència a la manifestació assegurant que “va quedar clar que no es pot fer xantatge dient que arriba l'extrema dreta", i ha afegit: "Agraeixo a la societat espanyola que no va anar a la manifestació".

Respecte al diàleg amb el govern espanyol, Torra ha insistit que no sap “quina és la proposta espanyola per Catalunya". El president, que ha revelat que divendres va parlar amb Pedro Sánchez, però només sobre l’accident ferroviari de Castellgalí, ha reiterat que al president Sánchez se li segueix dient el mateix de sempre, “que volem trobar una solució pel conflicte”, i que per això, “nosaltres li proposem un referèndum pactat i ells no proposen res".

La figura del relator

Pel que fa a la figura del relator, Torra ha aclarit que l’executiu espanyol “no va acceptar cap proposta de relator internacional”, mentre que el Govern manté que “és clar que un català i un espanyol no serà objectiu".

A més, ha reiterat que la intenció de l’executiu català és “seguir l'empremta del 27-O”, que en això no hi ha ambigüitats: "En tots els papers que enviem a la vicepresidenta Calvo li deixem clar que el nostre objectiu és la independència".

Vol garanties de seguretat a Madrid

Pel que fa al judici al procés sobiranista, que comença dimarts al Tribunal Suprem, Torra, que demà hi serà present, ha demanat garanties sobre la seva seguretat, "tal com nosaltres vam garantir la del Consell de Ministres que es va fer a Barcelona", perquè després de la manifestació de diumenge, "anar a Madrid té el seu risc".

A més, ha assenyalat que "si hi ha sentències condemnatòries, demano una reacció conjunta al Parlament i al poble de Catalunya", per afegir que "la comunitat internacional a favor dels drets humans i civils té clar que l'únic desenllaç del judici al procés és l'absolució", perquè es tracta d’un judici contra el dret a l’autodeterminació.

També ha insistit que mai s'ha plantejat “fer noves eleccions" i que sobre la possibilitat d’engegar una nova via unilateral “sempre m'atendré al que m'encarregui el Parlament" perquè no pot “sortir del marc del meu mandat democràtic".