Ha arribat l'hora de Diego Pérez de los Cobos, que va coordinar el dispositiu policial de l'1-O; l'única violència documentada fins ara que ha aparegut al judici al procés, tot i que aquesta violència no és als escrits d'acusació. 

Pérez de los Cobos i José Antonio Nieto, el que va ser secretari d'Estat de Seguretat, tenen la pilota que els van llançar Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Juan Ignacio Zoido. Tots tres van afirmar que l'1-O no van prendre cap decisió policial. Ni sabien com havia de ser ni com va ser el dispositiu ni van prendre cap decisió. Sota jurament, van assegurar que tot el dispositiu de seguretat va estar en mans de Diego Pérez de los Cobos i José Antonio Nieto. 

Va començar Soraya Sáenz de Santamaría a treure's de sobre la responsabilitat que com a vicepresidenta del govern espanyol també tenia, encara que no dirigís ella els cossos policials. Primer es va fer pregar per respondre, cosa que va fer que l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, es queixés que el testimoni era renuent. 

I després va negar haver donat cap ordre ni a Nieto ni a De los Cobos, mirant el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. "No en sé els detalls", va dir una vegada i una altra fins que l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, la va deixar fora de joc.

"No sé els detalls de la instrucció enviada als cossos de seguretat. És lògic que es busqui la proporcionalitat". Xavier Melero és l'advocat que més va collar l'exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

"Era un tema operatiu i jo no entro en temes operatius", va dir Sáenz de Santamaría per intentar acabar l'interrogatori.

Mariano Rajoy es va mirar la compareixença de Saénz de Santamaría. Ho va deixar entreveure ell mateix durant l'interrogatori. I, per tant, ni va entrar en contradició amb la seva vicepresidenta ni es va voler mullar.

I, en la mateixa línia que Sáenz de Santamaría, o no va respondre el que li preguntaven o bé tirar la pilota cap a amunt. Cap al seu ministre de l'Interior, cap al secretari d'Estat de Seguretat i cap al coordinador policial, Diego Pérez de los Cobos.

L'expresident no va saber dir, tampoc, qui va donar les ordres de les càrregues. Rajoy va arribar a culpar el Govern de les càrregues policials per haver convocat el referèndum: "Si no haguessin convocat el referèndum, no hauríem hagut de veure les lesions d'algunes persones i policies". 

"Els operatius, els operatius". Així l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido va anar llançant també les responsabilitats cap als seus subordinats i responsables del dispositiu policial. 

L'exministre va dir que eren contingents de reforç, a preguntes de l'advocat de Joaquim FornXavier Melero, que el va deixar sense respostes en diversos moments i va responsabilitzar el cap del dispositiu, Diego Pérez de los Cobos: "Ni el vaig decidir ni res". Però Manuel Marchena el va obligar a respondre si va recollir informació sobre l'operatiu.

I novament va ser Melero qui va posar contra les cordes l'exministre.

Aquesta setmana és el torn de José Antonio Nieto i de Diego Pérez de los Cobos. Respondran? Aclariran qui va donar les ordres i qui va muntar el dispositiu?  Explicaran per què es van anul·lar les reunions de coordinació amb els Mossos d'Esquadra?