L'advocat Jaume Alsonso-Cuevillas creu que la ponència de la sentència del judici al procés "ja està pensada". 

Ho ha manifestat al diari Noticias de Gipuzkoa, on ha afegit que la mateixa querella es va convertir en "una interlocutòria de processament", que més tard es va endurir a la sala d'apel·lacions i es va convertir en l'escrit d'acusació. 

Per a Cuevillas el judici de l'1-O serà un judici polític i la fiscalia actuarà calcant el relats dels fets del jutge Llarena. "Tribunal incompetent, múltiples errors en la tramitació de la causa, càrrecs desproporcionats, atestats que no responen a la realitat dels fets..." enumera. 

El judici al procés a Europa

L'advocat de Puigdemont assegura ser conscient que tant als empresonats en una “indigna” presó preventiva com als que es van decantar per abandonar Catalunya els espera un horitzó gens optimista malgrat que Europa els doni la raó per vulneració de drets humans.

"Europa declararà el judici i les condemnes nul·les", vaticina Cuevillas, que afegeix que "el continent coneix el desprestigi democràtic d'Espanya per molt que des de l'Estat inventin campanyes de rentat d'imatge".  

L'única manera que el Tribunal Suprem pot justificar el delicte de rebel·lió, segons l'advocat, és que "els mateixos que jutgen no son imparcials perquè es senten víctimes del delicte".

Cuevillas recorda que el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, en la inauguració d'un any judicial va dir que "el principal valor que cal preservar pel poder judicial és la unitat d'Espanya". Això es pot interpretar com un "a por ellos" judicial, segons Cuevillas. 

Noves euroordres

Cuevillas dona per fet que una vegada finalitzi el judici, s'emetran noves euroordres. "De moment, a l'únic lloc on s'ha resolt una euroordre és a Alemanya i va negar la rebel·lió", subratlla. A Bèlgica es va desestimar per un defecte de forma. 

L'advocat assegura que les defenses dels líders independentistes a l'exili estan preparats per a aquestes noves euroordres. "El poder judicial espanyol no ha fet una Transició vertadera", argumenta i ho atribueix al fet que "la cúpula està polititzada en la seva elecció", tal com ja va denunciar el Consell d'Europa